LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Črevná baktéria Helicobacter pylori opäť útočí
Črevná baktéria Helicobacter pylori opäť útočí

Črevná baktéria Helicobacter pylori opäť útočí

Črevná baktéria Helicobacter pylori opäť útočí

S jarou prichádza nielen slnečné počasie, ale aj baktérie, ktoré vo výraznej miere vedia potrápiť ľudský organizmus. Helicobacter pylori je jednou z najčasteších infekcií ľudského tela v aktuálnom období, a preto ak ste zatiaľ nepočuli o  vitamíne U, venujte mu teraz dostatočnú pozornosť. Rozhodne patrí k menej skloňovaným vitamínom, no má schopnosť zlepšiť niekoľko problémov súvisiacich so žalúdkom, ako je zápal, prekyslenie, nadúvanie či zlé trávenie.

Obsah

Helicobacter pylori (ďalej už len H. Pylori) je stále jednou z najbežnejších bakteriálnych infekcií na celom svete, ktorá oslabuje prirodzenú obranyschopnosť žalúdka.  Ide o rozšírený špirálovitý paličkový mikroorganizmus, ktorý sa usídľuje v sliznici žalúdka a dvanástnika u dospelých aj detí. H. Pylori je, teda pôvodcom mnohých žalúdočných ochorení. U niektorých infikovaných jedincov sa môže dokonca vyvinúť symptomatická gastritída, vredy žalúdka alebo dvanástnika či adenokarcinóm žalúdka (rakovina) a mnohé iné. H. Pylori sa tiež spája s anémiou z nedostatku železa či s nedostatkom vitamínu B12.

Rovnako je dôležité podotknúť, že infekcia je veľmi bežná vo východnej Európe, ale aj v Afrike či vo väčšine ázijských krajín, a preto, ak cestujete, prevencia a vhodná strava hrá dôležitú rolu tak ako následná liečba, ak už sa baktéria usídli vo vašom tele.

Príznaky

Príznaky nežiadúcej baktérie v organizme je ťažké rozpoznať hneď v začiatkoch, pretože sú nepatrné a mnohí si ich zamieňajú s bežnými tráviacimi ťažkosťami. V úvodných fázach expanzie sa môžete stretnúť so zníženou chuťou do jedla, tlakom v hornej časti žalúdka, rovnako vás môže potrápiť nadúvanie či zápach z úst alebo horšie trávenie. Odhalenie baktérie je dôležité najmä v počiatočnom štádiu, pretože vtedy je infekcia najlepšie liečiteľná.

Helicobacter a probiotiká

Probiotiká sú skupinou prospešných baktérií, ktoré zvyšujú rýchlosť vyliečenia infekcií H. Pylori rôznymi mechanizmami, keďže stabilizujú a posilňujú prirodzenú črevnú slizničnú mikrobiálnu bariéru. Kvalitné probiotiká H. Pylori postupne ničia tak, že znižujú kolonizáciu tráviaceho traktu touto baktériou a, hoci H. Pylori úplne nezničia, rast infekcie a vzniknutý zápal žalúdka však dokonalo utlmia. Prispievajú k ochrane sliznice žalúdka a prospešnosť probiotík bola dokonca preukázaná aj u detí, a to najmä počas tráviacich ťažkostí, pri rotavírusoch, infekciách, hnačkách, po užívaní antibiotík, syndróme dráždivého čreva a pod. K normálnej funkcii trávenia môže naopak prispieť  vitamín U.

Vitamín U - benefity

Keď sa v päťdesiatych rokoch minulého storočia začal skúmať vitamín U, niektoré štúdie naznačovali, že pitie 1 litra (945 ml) kapustovej šťavy denne pomáhalo hojiť črevné vredy 4 až 5 krát rýchlejšie ako štandardná protivredová terapia, ktorá bola vtedy bežne dostupná. Už v tom čase vedci potvrdili, že tieto účinky boli čiastočne spôsobené viacerými živinami, ale aj dostatočným prísunom vitamínu U.

Vitamín U je už roky najčastejšie spájaný s liečbou žalúdočných vredov, hoci plní svoju funkciu aj pri zlepšení trávenia, posilňuje imunitu, znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov, urýchľuje hojenie rán a v istom smere chráni, aj pred potravinovými alergiami. Rovnako môže ochrániť vaše pľúca, pečeň a obličky pred poškodením a taktiež má priaznivý vplyv na enzymatické funkcie a podporenie funkcie tráviaceho traktu, predovšetkým žalúdka. Jeho hlavnou úlohou je regulovať vylučovanie žalúdočných štiav, čím pomáha udržiavať optimálne pH v žalúdku. Prispieva k ochrane sliznice žalúdka a priaznivo vplýva na celkovú funkciu tráviaceho systému.

Pre koho je produkt určený

  • Pre osoby s citlivým žalúdkom
  • Pri podráždení žalúdka a čriev a rozličných nepríjemných pocitoch s trávením
  • Pre ľudí náchylných na vznik žalúdočných vredov
  • Pre ľudí užívajúcich lieky, ktoré ovplyvňujú tvorbu žalúdočnej kyseliny
  • Po ochoreniach, ktoré spôsobujú poškodenie sliznice žalúdka
  • Pri nadmernej produkcii žalúdočnej kyseliny a refluxu

Strava

Konzumáciou niektorých druhov zeleniny si môžete rovnako zabezpečiť prísun vitamínu U, keďže ide o prírodnú látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v potravinách. Čo by ste, teda mali zahrnúť do svojho jedálnička, aby ste zvýšili príjem tejto zlúčeniny?

  • Kapusta,
  • Brokolica,
  • Ružičkový kel, Kel
  • Špargľa
  • Listová zelenina
  • Hrach
  • Špenát