Obsah
-
Čo je nadváha a čo obezita?
Ako dokážu pri regulácii telesnej hmotnosti pomôcť bielkoviny?
Vytvárajú bielkoviny pocit sýtosti viac ako iné živiny?
Čo je termogenéza a prečo je zvýšenie termogenézy užitočné pri chudnutí?
Môže byť pre stratu telesného tuku či udržanie hmotnosti nápomocný nárast svalovej hmoty?
Aké množstvo bielkovín by sme mali prijímať?
Aké bielkoviny si vybrať?
Obezita a nadváha škodia zdraviu. Často sú spojené s mnohými rizikami, ku ktorým patrí: chronická hypertenzia, cukrovka 2. typu, dyslipidémia (abnormálna koncentrácia lipidov v krvi), ischemická choroba srdca, cievna mozgová príhoda, rakovina, poruchy pohybového aparátu (artróza), spánkové apnoe a iné dýchacie ťažkosti... 1, 2
Z týchto dôvodov predstavuje regulácia hmotnosti, vrátane zmien v stravovaní a celkovom životnom štýle, obrovskú výzvu pre celú spoločnosť. Mnohé zdroje prinášajú riešenie aj v zavedení bielkovín na zníženie telesného tuku, ako aj na udržanie hmotnosti bez straty svalovej hmoty. 2, 3, 4
Čo je nadváha a čo obezita?
Svetová zdravotná organizácia (WHO) používa na definovanie oboch pojmov Index telesnej hmotnosti (BMI). Toto číslo reprezentuje „tučnotu“ pomocou telesnej hmotnosti a výšky postavy: 1, 5
BMI sa teda vypočíta ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch - preto sa BMI vyjadruje v kg / m2.
Podľa WHO má dospelý človek nadváhu, ak jeho BMI je rovné alebo vyššie ako 25 kg / m2. Obézny je, ak je BMI rovné alebo vyššie ako 30 kg / m2. Za ideálne BMI sa považuje hodnota 18,5 – 25 kg / m2.
BMI slúži skôr len pre štatistiku, pretože zohľadňuje telesnú hmotnosť bez ohľadu na stavbu tela. Preto môže mať veľmi svalnatý človek BMI vyššie ako 25 kg / m2 , ale nadváhu nemá.
Ďalším limitom hodnoty BMI je fakt, že pri výpočte BMI u osôb mladších ako 18 rokov je potrebné zohľadniť ich vek. Presnejšie je využitie metód merania impedancie (hodnotenie pomeru čistej svalovej hmoty a telesného tuku).
Ako dokážu pri regulácii telesnej hmotnosti pomôcť bielkoviny?
Bielkoviny (iným slovom proteíny) majú pre chudnutie trojitý význam:
1. Zvyšujú pocit sýtosti – preto sa konzumáciou určitého množstva bielkovín rýchlejšie zasýtime a znížime tak celkový príjem potravy.
2. Zlepšujú termogenézu – keďže termogenéza spotrebúva energiu, zvyšuje sa celkový energetický výdaj organizmu.
3. Podporujú rast svalovej hmoty – zrýchlením metabolizmu sa prirodzene zvýši výdaj energie (svaly pália viac energie ako tuk, dokonca aj v pokoji).
4. Tieto výhody prináša vysokobielkovinová strava, ktorá by mala byť zdravá a vyvážená. 2, 3, 6
Vytvárajú bielkoviny pocit sýtosti viac ako iné živiny?
Áno, mnohé štúdie tento zasycujúci účinok bielkovín potvrdili. Počas štúdie v roku 2005 sa 19 ľudí počas prvých dvoch týždňov stravovalo tradičnou stravou (s energetickou skladbou 15% bielkovín, 35% tukov, 50% sacharidov), ďalšie dva týždne sa podiel makronutrientov zmenil (30% bielkovín, 20% tukov, 50% sacharidov). Počas tejto druhej fázy bolo 19 účastníkov rozdelených do dvoch skupín:
- Skupina A – spotrebovala rovnaký počet kalórií (2000 kcal) ako počas prvých dvoch týždňov;
- Skupina B – mohla zjesť akékoľvek množstvo stravy až do sýtosti (diéta ad libitum). 2
Ako prvé nás napadne, že skupina B prijala viac kalórií ako skupina A. Stal sa však pravý opak – skupina B prijala priemerne o 441 kcal menej ako skupina A, čo predstavuje zníženie energetického príjmu o viac ako 22%. To umožňuje schudnúť 4,9 kg bez hladovania počas dňa alebo tesne po jedle. Z tejto štúdie vyplýva, že vďaka bielkovinám sa zvýšila sýtosť stravy a jej účastníci nemali pocit hladu. 8, 9
Čo je termogenéza a prečo je zvýšenie termogenézy užitočné pri chudnutí?
Termogenéza znamená zvyšovanie tepla v tele vďaka urýchleniu metabolických procesov. Za účelom zvýšenia tepla telo premieňa energiu na teplo – preto termogenéza spotrebúva energiu. Niektoré živiny zvyšujú termogenézu, najmä bielkoviny – vplyv na termogenézu je dvoj až trojnásobne vyšší ako u sacharidov, a až desaťkrát vyšší ako u tukov. Termogenézu dokážu zvýšiť aj špeciálne výživové doplnky určené na tento účel. 6, 10
V bežnom ponímaní 1 gram bielkovín poskytne telu 4 kcal (17kJ), ale ak od 4 kcal odrátame spotrebu energie, potrebnú na termogenézu, je presnejšie uviesť, že 1 g bielkovín poskytne telu iba 3,1 kcal (13kJ). Na základe tohto prístupu by sacharidy predstavovali 3,7 kcal / g (15,3 kJ / g) namiesto 4 kcal / g. 2
Môže byť pre stratu telesného tuku či udržanie hmotnosti nápomocný nárast svalovej hmoty?
Energetický výdaj priemerného dospelého jedinca závisí od troch parametrov (obrázok č. 1). 2
Obrázok č.1: Energetický výdaj
Mnohí z nás si myslia, že z parametrov uvedených na obrázku č. 1 dokážeme ovplyvniť iba fyzickú aktivitu. Pravdou však je, že dokážeme pracovať so všetkými troma parametrami, dokonca aj s bazálnym metabolizmom (bazálny metabolizmus je množstvo energie spotrebovanej telom na základné funkcie). Svaly spotrebúvajú energiu aj v pokoji – vďaka tomu, že dokážeme zvýšiť množstvo svalovej hmoty, dokážeme zrýchliť aj bazálny metabolizmus.
Pre zvýšenie svalovej hmoty je žiadúce zvýšiť príjem bielkovín v kombinácii s fyzickou aktivitou. Takto sa vyhneme strate svalov, ktorá by mohla znamenať spomalenie metabolizmu.
Ako príklad si vezmime dva subjekty, ktoré sú identické, avšak s jediným rozdielom – jeden subjekt má o 10 kg svalov viac ako druhý. Energia potrebná na bazálny metabolizmus u jedinca s 10 kg svalov navyše bude vyššia v priemere o 100 kcal / deň. Toto množstvo energie nie je vysoké, ale predpokladajme, že po roku môže denný príjem zvýšený o 100 kcal znamenať až 4,7 kg prírastku telesného tuku. 7
Aké množstvo bielkovín by sme mali prijímať?
Z väčšiny štúdií vyplýva, že pre reguláciu hmotnosti sa odporúča dvakrát vyšší príjem bielkovín. Minimálna potreba bielkovín je približne 12% z celkového príjmu energie, t. j. asi 0,8 gramu na kilogram telesnej váhy denne. Dvojnásobný príjem je teda v priemere 1,5 - 1,6 g / kg / deň.
V jednej zo štúdií 65 subjektov s nadváhou prijímalo konvenčnú stravu s vysokým obsahom bielkovín (1,6 g / kg / d), ale rovnakým množstvom kalórií (na úkor bielkovín sa znížilo množstvo sacharidov). Na podporu chudnutia bola diéta kaloricky obmedzená. Po 6 mesiacoch subjekty s vysokobielkovinovou stravou schudli v priemere takmer dvakrát viac (mínus 8,9 kg) ako ostatní (mínus 5,1 kg). U kontrolnej skupiny nenastali žiadne významné zmeny. 2, 11
U ľudí s nadváhou je lepšie neriadiť sa pri výpočte dennej spotreby bielkovín v gramoch na kilogram telesnej hmotnosti. V roku 2015 EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) stanovil odporúčanú dennú dávku bielkovín u ľudí s nadváhou na 105 gramov. 12
Aké bielkoviny si vybrať?
Všetky typy bielkovín nemajú rovnaký dopad na pocit sýtosti, termogenézu či nárast svalovej hmoty. Táto otázka bude témou nášho ďalšieho článku, v ktorom si povieme niečo o mliečnych bielkovinách, pretože pre chudnutie a reguláciu hmotnosti sú veľmi zaujímavé.
____________________________________________________________________________________________
ZDROJE:
[1] « Obesity and overweight». World Health Organization. WHO. February 16, 2018 [consulted: july 09, 2019]. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
[2] D. Paddon-Jones, E. Westman, R.D. Mattes, R.R. Wolfe, A. Astrup, M. Westerterp-Plantenga (2008). Protein, weight management, and satiety. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 5, May 2008, Pages 1558S–1561S. Pub May 01, 2008. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.5.1558S
[3] Soenen S., Westerterp-Plantenga, Margriet S. (2008). Proteins and satiety: implications for weight management. Clinical Nutrition and Metabolic Care. Vol 11:6, 747-751. Pub November 2008. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e328311a8c4
[4] Noakes M. (2008). The role of protein in weight management. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 17:S1, 169-171. Pub January 2008. https://doi.org/10.6133/apjcn.2008.17.s1.41
[5] Nuttall F.Q. (2015). Body Mass Index. Nutr Today, 50(3):117-128. Epub April 07, 2015. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000092
[6] L. Tappy (1996). Thermic effect of food and sympathetis nervous system activity in humans. Reprod Nutr Dev. 36(4):391-7. Pub 1996.
[7] R.R. Wolfe (2006). The underappreciated role of muscle in health and disease. Am J Clin Nutr. 84(3):475-482. https://doi.org/10.1093/ajcn/84.3.475
[8] A. Astrup (2005) The satiating power of protein – a key to obesity prevention? Am J Clin Nutr. 82(1):1-2. Pub July 2005. https://doi.org/10.1093/ajcn.82.1.1
[9] D.S. Weigle, P.A. Breen, C.C. Matthys, H.S. Callahan, K.E. Meeuws, V.R. Burden, J.Q. Purnell (2005) A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. Am J Clin Nutr. 82:41– 8. Pub July 2005. https://doi.org/10.1093/ajcn.82.1.41
[10] Halton T.L. (2004). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss : a critical review. Journal of American College of Nutrition, 23(5), 373-385. https://doi.org/10.1080/07315724.2004.10719381
[11] A.R. Skov, S. Toubro, B. Ronn, L. Holm, A. Astrup (1999). Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord 1999;23:528 –36. Pub May 1999.
[12] EFSA (European Food Safety Authority). Scientific Opinion on the essential composition of total diet replacements for weight control. EFSA Journal 2015;13(1):3957.