Čo je kyselina pantoténová?
Kyselina pantoténová, známa aj ako vitamín B5, je vodou rozpustný vitamín, ktorý patrí do skupiny vitamínov B. Je nevyhnutná pre správnu funkciu metabolizmu energie a jeho tvorbu. Podieľa sa na syntéze koenzýmu A, ktorý je kľúčový pri rozklade sacharidov, tukov a bielkovín. Zároveň sa tento vitamín využíva aj v kozmetickom priemysle, vďaka svojim priaznivým účinkom na pokožku a vlasy. Zistite, aké má vitamín B5 účinky, kedy ho užívať či v akých potravinách ho môžete nájsť.
Aké účinky má kyselina pantoténová?
Kyselina pantoténová účinky sú širokospektrálne a pozitívne vplývajú na naše zdravie. Medzi najdôležitejší z nich patrí podpora metabolizmu energie, čím sa znižuje stres a vyčerpanie. Okrem toho má kyselina pantoténová blahodarné účinky na akné ale aj množstvo iných, ktoré si tu bližšie rozoberieme.
- Podpora metabolizmu energie – je nevyhnutná pre tvorbu koenzýmu A, ktorý premieňa tuky, sacharidy a bielkoviny na energiu. To zabezpečuje správne fungovanie svalov, mozgu a celého tela.
- Zmiernenie stresu – prispieva k tvorbe stresových hormónov v nadobličkách, ktoré telu pomáhajú prekonávať psychickú aj fyzickú záťaž.
- Podpora nervového systému – skvalitňuje komunikáciu medzi nervovými bunkami, čím priaznivo vplýva na pamäť, koncentráciu a celkovú duševnú pohodu.
- Podpora syntézy hormónov – podieľa sa na syntéze cholesterolu, mastných kyselín či steroidných hormónov.
- Podpora tvorby červených krviniek – zabezpečuje správnu funkciu krvného obehu a okysličovanie buniek, čím prispieva k celkovému zdraviu organizmu.
- Zdravie pokožky – je prítomná pri regenerácii buniek, čím podporuje hojenie rán, znižuje výskyt akné, znižuje vznik kožného zápalu, minimalizuje produkciu kožného mazu a zlepšuje hydratáciu pokožky.
- Silnejšie vlasy a nechty – podporuje tvorbu keratínu, čo je základný stavebný prvok vlasov a nechtov, a tým sa znižuje ich lámavosť a vypadávanie.
Kyselina pantoténová v potravinách
Kyselina pantoténová sa v potravinách prirodzene vyskytuje a určite by ste si ju mali zaradiť do svojho jedálnička. Vďaka jej blahodarným účinkom na metabolizmus, pokožku či vlasy, je pravidelná konzumácia potravín s jej bohatým obsahom viac ako vhodná a dôležitá. No doplniť ju môžete aj konzumáciou výživových doplnkov.
- Mäso a vnútornosti (najmä pečeň a obličky) – hovädzia pečeň, morčacia pečeň, kačacia pečeň, kuracia pečeň, kuracie mäso, kačacie, morčacie, hovädzie, ryby
- Vajcia
- Kvasnice
- Mliečne výrobky – mlieko, jogurt
- Sušená srvátka
- Strukoviny – cícer, šošovica, hrach, sójové klíčky, fazuľa
- Semienka a orechy – slnečnicové semienka, sezamové semienka, arašidy
- Zelenina – brokolica, kel, karfiol, kapusta, melón, zemiak (aj sladký zemiak)
- Celozrnné obilniny a výrobky – hnedá ryža, ovsené vločky, celozrnný chlieb.
Kedy užívať kyselinu pantoténovú?
Mali by ste vedieť, že najmä diabetici potrebujú vyššie dávky tohto vitamínu, ale taktiež aj ľudia so zvýšeným stresom, športovci, ľudia s chronickou únavou, osoby s problémami pokožky či vlasov, ale aj tehotné a dojčiace ženy. Jej užívanie závisí od individuálnych potrieb, no optimálna dávka je 6 mg na deň. Kedy je teda dôležité kyselinu pantoténovú užívať?
- Ráno alebo dopoludnia a počas jedla
- Pred fyzickou aktivitou
- Pri pociťovaní zvýšeného stresu či duševnej záťaže
- Pri zvýšenej únave – užívanie je dôležité aj pri zvýšenej únave, kde sa môže objaviť riziko vzniku podráždenosti či chronickej únavy
- Pri problémoch s pokožkou – užívanie je kľúčové, ak trpíte napríklad akné, nadmerne suchou pokožkou alebo máte rôzne zranenia či zápaly.
- Pri lámaní nechtov
- Pri lámaní alebo vypadávaní vlasov
- Pri oslabenej imunite
- Ak ste diabetik.