2x protein + shaker gratis

Čo je kobalamín?

Kobalamín, známy aj ako vitamín B12, je esenciálny vitamín patriaci medzi vitamíny skupiny B. V našom organizme zohráva kľúčovú rolu v mnohých procesoch. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek, prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému či zaisťuje správnu funkciu metabolizmu. Jeho účinky pomáhajú prekonať únavu a vyčerpanie, u ktorých je vysoké riziko vzniku, ak máte kobalamínu nedostatok. Zistite, prečo je kobalamín pre nás dôležitý a kde všade ho môžeme nájsť.

Prečo je kobalamín dôležitý?

Kobalamín ako vitamín, má v našom tele množstvo dôležitých funkcií. Ako sme už načrtli, podieľa sa na tvorbe červených krviniek, kde bez jeho prítomnosti by boli červené krvinky také veľké, že by nedokázali odovzdávať kyslík bunkám, čím sa predchádza anémii. Taktiež je kľúčový pre nervový systém, imunitu či metabolizmus buniek.

Dávkovanie je kľúčové k dosiahnutiu optimálnej hladiny vitamínu B12 v tele. Odporúčané dávky sa pohybujú okolo 1 mg kobalamínu denne. Je vhodný aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy, vegetariánov či vegánov. Čo sa týka tehotných a dojčiacich žien, vegetariánov a vegánov, tak v týchto prípadoch sa odporúčajú vyššie dávky na 2/3mg denne.

Deficit kobalamínu môže spôsobiť niekoľko problémov najmä v podobe silnej únavy a vyčerpania. A tieto všetky dôvody dokazujú  dôležitosť užívania vitamínu B12.

Kde nájdeme kobalamín?

Keďže sú zdroje kobalamínu živočíšneho pôvodu ako je najmä mäso, tak nie je v rastlinnej strave dostatočne zastúpený. Tu nastáva problém pre vegetariánov a vegánov, pretože z ich stravy nemajú správny a dostatočný príjem vitamínu B12, aký by mali normálne mať. Preto sa odporúča siahnuť po výživových doplnkoch s obsahom vitamínu B12. Poďme si ukázať hlavné zdroje kobalamínu, ktoré by ste mali zahrnúť do svojho jedálnička:

  • Mäso – hovädzie, hydina, bravčové, pečeň, obličky
  • Ryby a morské plody – tuniak, losos, makrela, krevety, morské riasy
  • Mliečne výrobky – mlieko, syry, jogurty
  • Vajcia – najmä žĺtok
  • Obohatené potraviny – rastlinné mlieka, cereálie, nutričné kvasnice.

Prebytok a nedostatok kobalamínu

Prebytok kobalamínu je zriedkavý, pretože sa v tele neukladá, keďže je vylučovaný močom. Vysoké dávky taktiež nepredstavujú problém, pri dlhodobom užívaní je ale vhodná konzultácia s lekárom. Možné problémy nadbytku vitamínu B12:

  • Ťažkosti s trávením – nevoľnosť, hnačka
  • Zvýšená hladina homocysteínu – môže ovplyvniť zdravie srdca
  • Riziko kožných vyrážok a akné
  • Zhoršená funkcia obličiek – najmä u ľudí s ochorením obličiek.

Naopak nedostatok kobalamínu môže mať omnoho vážnejšie dôsledky na naše zdravie. Najmä kvôli svojej nevyhnutnej prítomnosti pri tvorbe červených krviniek, kde ak trpíte deficitom vitamínu B12, tak to vedie k deformácii červených krviniek a následnej málokrvnosti. Najviac ohrození sú vegetariáni a vegáni, kvôli nedostatočnému zastúpeniu kobalamínu v rastlinnej strave. Ďalej seniori, so zhoršeným vstrebávaním vitamínu B12, osoby s tráviacimi poruchami, osoby s poruchami metabolizmu či pacienti po operácii žalúdka. Príznaky nedostatku kobalamínu:

  • Únava, slabosťvyčerpanie
  • Náladovosť až depresia – ovplyvňuje produkciu neurotransmiterov
  • Neurologické problémy – mravčanie, svalová slabosť, problémy s koordináciou, poruchy reflexov, porucha rastu, celkové poškodenie nervov
  • Málokrvnosť (megaloblastická anémia) – dýchavičnosť, bledá pokožka, záchvaty
  • Nechuť do jedla
  • Búšenie srdca
  • Tráviace ťažkosti – zápcha
  • Poruchy pamäti a sústredenia – riziko demencie u seniorov
  • Zápaly v ústnej dutine – bolesť jazyka a afty.

Príznaky sa vyvíjajú postupne, preto je kľúčové pravidelne sledovať hladinu kobalamínu, najmä u rizikových skupín, ako sú seniori, vegetariáni a vegáni.