Hypofit/Energofit + 3Energy bar gratis

Čo sú alergény?

Alergény sú látky, ktoré môžu vyvolať neprimeranú reakciu imunitného systému – alergiu. Alergény v potravinách patria medzi najčastejšie spúšťače alergických reakcií, a preto sú v EÚ povinne označované. Pre lepšiu orientáciu existujú čísla alergénov, ktoré pomáhajú identifikovať konkrétne látky v potravinách.

Alergény v potravinách

Alergény v potravinách sú látky, ktoré môžu u citlivých ľudí vyvolať alergické reakcie rôznej intenzity. Nachádzajú sa v bežných potravinách, pričom niektoré z nich patria medzi najčastejšie spúšťače alergií.

V Európskej únii je povinné označovať alergény v potravinách, aby si spotrebitelia mohli bezpečne vyberať produkty. Medzi najčastejšie patrí lepok, mlieko, vajcia, orechy, sója, ryby či kôrovce. Tieto látky môžu byť prítomné nielen v prirodzenej forme, ale aj ako súčasť potravinárskych prísad. V rámci legislatívy existuje zoznam potravinových alergénov, ktorý obsahuje 14 hlavných alergénov. Každý z nich má pridelené číslo alergénu, ktoré uľahčuje ich identifikáciu na obaloch potravín či v jedálnych lístkoch reštaurácií.

Alergické reakcie na potraviny

Alergické reakcie na potraviny sú neprimerané reakcie imunitného systému na určité zložky potravy, ktoré organizmus mylne považuje za škodlivé. Spúšťačom sú najčastejšie alergény v potravinách, ktoré môžu vyvolať rôzne príznaky – od miernych až po život ohrozujúce stavy.

Príznaky alergických reakcií na potraviny

Reakcia na alergén sa môže prejaviť už pár minút po jeho konzumácii alebo až po niekoľkých hodinách. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Kožné prejavy - svrbenie, vyrážky, opuchy
  • Dýchacie problémy - kýchanie, upchatý nos, astmatické záchvaty
  • Tráviace ťažkosti -  bolesť brucha, hnačka, nevoľnosť
  • Anafylaxia - vážna reakcia ohrozujúca život, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Zoznam alergénov

Európska únia stanovila 14 hlavných alergénov, ktoré musia byť povinne označené na obaloch potravín aj v jedálnych lístkoch reštaurácií. Tieto alergény v potravinách môžu vyvolať rôzne alergické reakcie, preto je dôležité ich poznať a vyhýbať sa im v prípade precitlivenosti. Pre lepšiu orientáciu sa často používajú aj čísla pre alergény.

  • Obilniny obsahujúce lepok (1)

Patrí sem pšenica, raž, jačmeň, ovos či špalda. Lepok je bežne prítomný v chlebe, pečive, cestovinách a rôznych spracovaných potravinách.

  • Kôrovce (2)

Patria sem krevety, homáre, langusty, kraby a raky. Alergia na kôrovce býva silná a často spôsobuje vážne reakcie vrátane anafylaxie.

  • Vajcia (3)

Najmä vaječné bielka obsahujú silné alergény. Môžu sa skrývať nielen v pekárenských výrobkoch a cestovinách, ale aj v majonézach, dresingoch a niektorých sladkostiach.

  • Ryby (4)

Patrí sem losos, tuniak, treska a mnohé ďalšie druhy. Rybie bielkoviny môžu byť prítomné aj v omáčkach, polievkach a doplnkoch výživy, ako je rybí olej.

  • Arašidy (5)

Patria medzi najčastejšie alergény a môžu spôsobiť ťažké reakcie. Často sa nachádzajú v čokoládach, cereáliách, pečive či orechových nátierkach.

  • Sója (6)

Je bežnou súčasťou vegetariánskych produktov, tofu, sójových omáčok či rastlinných nápojov. Môže sa skrývať aj v čokoládach, pečive či spracovaných potravinách.

  • Mlieko (7)

Mliečne bielkoviny sa nachádzajú v syroch, masle, smotane, jogurtoch, ale aj v spracovaných potravinách, kde sa používa srvátka či kazeín.

  • Orechy (8)

Do tejto skupiny patria mandle, vlašské orechy, kešu, pistácie, lieskové orechy, para orechy a pekanové orechy.

  • Zeler (9)

Používa sa v polievkach, omáčkach, koreninách a niektorých spracovaných potravinách.

  • Horčica (10)

Horčicové semená a produkty z nich môžu vyvolať silné alergické reakcie. Nachádzajú sa v horčici, dresingoch, omáčkach a niektorých dochucovadlách.

  • Sezamové semená (11)

Sezam sa používa v pečive, tahini paste, sezamovom oleji a rôznych ázijských jedlách.

  • Oxid siričitý a siričitany (12)

Tieto konzervačné látky sa pridávajú do sušeného ovocia, vína, piva a niektorých konzervovaných potravín.

  • Vlčí bôb (lupina) (13)

Používa sa v bezlepkových potravinách a vegetariánskych produktoch. Alergia na ňu je podobná alergii na arašidy.

Patria sem slávky, ustrice, mušle, sépie, chobotnice a kalamáre.