Obsah
Výživový doplnok na chudnutie L-Karnitín je životne dôležitá a prirodzená aminokyselina, ktorá hrá zásadnú úlohu v energetickom metabolizme v tele, a teda aj na metabolizme tukov. Jej hlavný význam spočíva v transporte mastných kyselín (tukov) do miest, kde sa môžu účinne spaľovať v mitochondriách - našich bunkových elektrárňach. Práve mitochondrie premieňajú mastné kyseliny na energiu. Mitochondrie sú energetické centrá bunky, v ktorých vzniká energia pre svalovú prácu (kontrakciu). Čím väčšie množstvo tukov sa dostáva do mitochondrie, tým väčšie množstvo energie sa v nej vyprodukuje. A práve aminokyselina Karnitín podporuje transport tukov do mitochondrií, kde sa účinne spaľujú. Jednoducho povedané, L-karnitín je lopatou, pomocou ktorej organizmus prikladá palivo (tuk) do kotla (mitochondrie). Pri nedostatku L-karnitínu sa tuky nespaľujú a poškodzujú svojou prítomnosťou bunku. Bez L-karnitínu sa mastné kyseliny do mitochondrií nedostanú a telo tak nemôže spaľovať tuky. L-karnitín teda funguje ako efektívny spaľovač tukov a môžeme povedať, že karnitín je na chudnutie.
Aké sú zdroje L-karnitínu?
L-karnitín sa prirodzene vytvára v organizme a súčasne je prijímaný potravou. Najväčšie množstvo karnitínu sa nachádza v mäse, z ktorého bol aj pôvodne izolovaný (mäso latinsky - carnis). Najviac ho obsahuje ovčie, jahňacie a hovädzie mäso, a tiež divina, menej už bravčové a králičie mäso. Nájdete ho aj v kuracom mäse, jahňacej pečeni (pečeň latinsky iecur), rybách, v kravskom mlieku, či iných mliečnych produktoch.
Obsah L- karnitínu v potravinách:
Typ potraviny |
Obsah v mg/100 g potraviny |
Ovčie mäso |
210,0 |
Jahňacie mäso |
78,0 |
Hovädzie mäso |
64,0 |
Kuracie mäso |
7,5 |
Kuracia pečeň |
0,6 |
Jahňacia pečeň |
2,6 |
Kvasnice |
2,4 |
Kravské mlieko |
2,0 |
Pšeničné klíčky |
1,0 |
Chlieb |
0,2 |
Karfiol |
0,1 |
Karnitín prijímaný potravou sa vstrebáva prakticky úplne. L-karnitín z potravín vie organizmus lepšie využiť ako ten z doplnkov výživy. Problém je v tom, že prijímanie karnitínu v dostatočnom množstve výlučne z potravy, je takmer nemožné. Človek by musel denne skonzumovať obrovské množstvá prevažne tmavého mäsa.
Obzvlášť vegetariáni a vegáni by mali navýšiť užívanie L-karnitínu z doplnkov výživy. Vzhľadom na nekonzumovanie mäsa a živočíšnej stravy je pre nich zabezpečenie príjmu L-karnitínu ešte dôležitejšie a účinnejšie ako pre ľudí, ktorí pravidelne mäso jedia. Rovnako môže byť užívanie karnitínu prospešné aj pre ľudí s cirhózou pečene, či inými poruchami pečene.
Najčastejšie príznaky nedostatku L-karnitínu
- únava,
- priberanie na hmotnosti,
- veľmi náročné a pomalé chudnutie (aj napriek vysokému energetickému výdaju),
- svalová slabosť,
- oslabenie imunitného systému,
- poruchy štítnej žľazy,
- poruchy obličiek,
- poruchy rastu u detí.
Užívanie a dávkovanie L-karnitínu
Ideálne množstvo L-karnitínu pr e dospelého človeka na 1 deň je 1,5 až 3 gramy. Závisí to od očakávanej fyzickej, či psychickej záťaže. V prípade, že plánujete väčšiu fyzickú záťaž, napríklad niekoľko hodinový športový výkon alebo vysoko intenzívny tréning, môžete prijať väčšie množstvo L-karnitínu - maximálne do 5 gramov.
Odporúčané množstvo a užívanie L-karnitínu:
- v malých dávkach 500-1000 mg,
- užívanie pri jedle alebo po ňom,
- 1,5-3 g denne ako súčasť redukčných diét, v tehotenstve, u vegetariánov a športovcov,
- 3-5 g denne u športovcov pred súťažou alebo pri extrémne náročnej a dlhotrvajúcej fyzickej záťaži.
Najlepšie výsledky pri redukcii podkožného tuku možno dosiahnuť pri použití L-karnitínu na lačno, v spojení s fyzickou aktivitou. Vhodné je Karnitín dávkovať spolu s jedlom a pred tréningom. Po 20:00 hod už jeho podávanie nie je vhodné, pretože môže narušiť zaspávanie.
L-karnitín od Kompavy obsahuje 500 mg L-karnitín tartrátu v 1 kapsulke. Táto forma L-karnitínu je lepšie využiteľná v porovnaní s inými formami. L-karnitín tartrát – efektívne prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, ktoré mastné kyseliny premieňajú na energiu. Bez L-karnitínu sa mastné kyseliny do mitochondrií nedostanú a telo nemôže spaľovať tuky. Táto látka predstavuje obľúbeného pomocníka pri chudnutí. Takti,0ež pomáha športovcom navýšiť množstvo energie počas športového výkonu. Užívanie L-karnitínu má pozitívny vplyv na naše psychické a fyzické zdravie.
Prínos L-karnitínu pre spaľovanie tukov a pre organizmus
- premena tukov na energiu (účinné spaľovanie tukov) - viaceré vedecké štúdie potvrdzujú, že karnitín pomáha pri efektívnom spaľovaní podkožného tuku, znižuje hladinu zlého (LDL) cholesterolu a chráni pečeň pred cirhózou,
- podpora a zvyšovanie výkonu- dlhodobo pracujúce svaly (vytrvalostné športy, fyzicky náročná práca) získavajú energiu výlučne z tukov, a teda nemôžu bez karnitínu pracovať,
- urýchlenie regenerácie svalov- podávanie karnitínu účinne znižuje tzv. svalový únavový syndróm (DOMS) a napomáha rekonvalescencii,
- ochrana srdcového svalu- karnitín chráni srdcový sval pred preťažením, a taktiež môže byť nápomocný pri poruchách srdcového rytmu,
- zabezpečuje prísun energie do srdca a do buniek imunitného systému – pomáha chrániť srdce pred poškodením a navyšuje imunitný potenciál.
- zvýšená pohyblivosť spermií- karnitín účinne zvyšuje pohyblivosť a funkčnosť spermií.