Obsah
Prečo sú pre nás proteíny dôležité?
Proteíny sú najdôležitejšou makroživinou potrebnou pre optimálny vývoj. Hrášok má obrovský význam pre naše telo, aj keď vždy nebýva veľmi obľúbený. V poslednej dobe si ale táto strukovina získava väčšiu pozornosť. Má totiž dostatok bielkovín, a čím ďalej častejšie sa pridáva ako jedna zo zložiek do rôznych suplementov určených na zvýšenie vytrvalosti, budovanie svalovej hmoty a na redukciu hmotnosti. Mäso a vajcia obsahujú nasýtené tuky a cholesterol, navyše zaťažujú niektoré orgány, najmä obličky. Sója je častým alergénom a obsahuje látky, ktoré môžu narušiť našu hormonálnu rovnováhu. A práve to otvára priestor pre proteíny z hrášku. Majú ho radi najmä vegáni a vegetariáni, ale aj športovci, ktorí oceňujú jeho mimoriadne zloženie. Hrášok je znamenitým zdrojom rastlinných bielkovín, a preto predstavuje pre vegetariánov ideálne riešenie, ako zvýšiť ich príjem.
Hráškový proteín má vysokú výživovú hodnoty - značné množstvo rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamíny aj minerálov.
Hráškový proteín sa nachádza najmä v žltom hrachu. Táto super potravina obsahuje vysoké množstvo vlákniny, má nízku energetickú, ale vysokú výživovú hodnotu. Žltý polený hrach priemerne obsahuje na 100 g:
- 60 gramov sacharidov (z toho iba 8 gramov cukrov),
- 25 gramov bielkovín (na porovnanie ako 1 dávka proteínového nápoja),
- iba 1 gram tuku,
- až 26 gramov vlákniny,
- vitamíny (B1, B5, B9) a minerály (železo, vápnik).
Sila rastlinných bielkovín v hrášku
Asi 90% obsahu hrášku sú bielkoviny vysokej kvality, bohaté na esenciálne aminokyseliny. Esenciálne sú tie aminokyseliny, ktoré si náš organizmus nedokáže sám syntetizovať, musíme ich preto do organizmu prijímať s potravou. Medzi esenciálne aminokyseliny patria arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín, tryptofán a valín. Kvalita bielkovín v potrave sa meria porovnaním podielu esenciálnych aminokyselín a podielom, ktorý zodpovedá správnej výžive. Čím je podiel esenciálnych aminokyselín k neesenciálnym vyšší, tým je bielkovina kvalitnejšia.
V porovnaní s inými proteínmi, hráškové proteíny sú veľmi dobre stráviteľné, čo umožňuje maximálnu absorpciu. Vďaka tomu je telo schopné túto látku kvalitnejšie spracovať a jednotlivé aminokyseliny a živiny oveľa lepšie využiť. Hráškový proteín nevyvoláva na rozdiel od iných vegánskych proteínov alergiu a neobsahuje ani laktózu a lepok. Obsah aminokyselín BCAA je v hráškovom proteíne vyšší ako v akomkoľvek inom rastlinnom proteíne, preto lepšie napomáha udržiavať svalovú hmotu. Hlavnou výhodou pre športovcov je, že pomáha obnoviť rovnováhu dusíka krátko po prekonaní fyzickej námahy, a zároveň napomáha k rastu svalovej hmoty.
Chuť hráškového proteínu
Pokiaľ nie ste milovník hrachu, nemusíte sa obávať, tento proteín nechutí ako hrachová kaša. Má menej práškovú a plnšiu textúru (v porovnaní s inými proteínmi) a prirodzenú sladkú a orieškovú chuť. Veľkým bonusom je, že neobsahuje alergény. Bežne sa kombinuje s proteínom z hnedej ryže a spoločne tak vytvárajú jednu z najlepšie chutiacich proteínových zmesí na trhu. Jednou z takýchto zmesí je aj Vegan proteín, ktorý obsahuje zmes hráškového, konopného a ryžového proteínu a obsahuje až 65% bielkovín. Navyše je obohatený o vitamíny skupiny B, vitamín D3 a tiež o esenciálne aminokyseliny BCAA. Je 100% prírodný a 100% vegánsky. Je vhodný nielen pre vegánov, ale aj vegetariánov, celiatikov aj diabetikov. Je sladený glykozidmi steviolu a neobsahuje lepok ani laktózu. Vychutnať si ho môžete v troch rôznych príchutiach.
Každý vie, že bielkoviny sú nevyhnutné pre budovanie silných kostí, svalov a zdravých tkanív. Ich denný príjem je pre naše telo nevyhnutný. Po tréningu sú svalové vlákna poškodené a potrebujú okamžitú dávku správnych aminokyselín pre opravu a budovanie nových svalov. Ideálnym pomocníkom je práve hráškový proteín, ktorý je ľahko stráviteľný, rýchlo vstrebateľný a predstavuje rýchly zdroj potrebných aminokyselín. Taktiež napomáha aj v opačnom prípade, keď potrebujeme redukovať hmotnosť. Hráškový proteín má nízky obsah kalórií, je bez nezdravých tukov nachádzajúcich sa v iných živočíšnych proteínoch, a tým pádom má vysokú výživovú hodnotu. Tak čo, ochutnáte?