LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Histamínová intolerancia (HIT) a FytoEnzyme Complex
Histamínová intolerancia (HIT) a FytoEnzyme Complex

Histamínová intolerancia (HIT) a FytoEnzyme Complex

Histamínová intolerancia (HIT) a FytoEnzyme Complex

Histamínová intolerancia, čiže neznášanlivosť histamínu, znamená nedostatočnú schopnosť organizmu odbúravať histamín. Ide vlastne o nerovnováhu nahromadeného histamínu a jeho degradácie. Organizmus nie je schopný dostatočne rýchlo a účinne odbúrať histamín prijatý v strave. Telo na zvýšenú hladinu histamínu reaguje príznakmi podobnými alergii, pričom sa nejedná o skutočnú alergiu na potraviny, ale o neznášanlivosť.

Obsah

Aj napriek tomu, že HIT a alergia majú veľa spoločného, ich pôvod je celkom iný. U alergie ide o precitlivelosť sprostredkovanú imunitným systémom a u HIT o enzýmovú nedostatočnosť.

Histamín je látka, ktorá vzniká rozkladom histidínu a patrí do skupiny biogénnych amínov. Biogénne amíny si telo z časti vytvára samo a z časti ich prijímame potravou. V potravinách je ich výskyt prirodzený, ale ich obsah sa zvyšuje spolu s dobou skladovania, pôsobením mikroorganizmov a zretím.

Za normálnych okolností je histamín esenciálnou molekulou, ktorá má v organizme niekoľko dôležitých funkcií, napríklad:

  1. Pôsobí ako neurotransmiter a je dôležitý pre správne fungovanie nervového systému.
  2. Pomáha rozkladať potraviny ako zložka žalúdočnej kyseliny
  3. Je súčasťou mechanizmu zápalovej odpovede, ktorý dilatuje krvné cievy, aby umožnil bielym bunkám rýchlo dosiahnuť a neutralizovať útočníkov a je nevyhnutný pri alergických reakciách.

Tieto úlohy sú životne dôležité. Za normálnych okolností existuje u zdravého človeka rovnováha medzi príjmom, tvorbou a odbúravaním histamínu. V organizme sa nachádzajú dva enzýmy, ktoré odbúravajú histamín. Pre odbúravanie endogénneho, vnútrobunkového histamínu slúži enzým N-metyltransferáza.

Enzým diaminoxidáza (DAO) degraduje histamín exogénneho pôvodu, čiže ten, ktorý sme prijali potravou a to pri jej trávení priamo v tenkom čreve, alebo v krvnom obehu. Funkčnosť diaminoxidázy je geneticky podmienená, a preto sa môže u každého človeka líšiť.

Jedno až tri percentá populácie má vrodenú zníženú účinnosť. Vekom aktivita tohto enzýmu u niektorých jedincov klesá a tak dochádza k nerovnováhe medzi jeho produkciou a hladinou histamínu v organizme. Funkčnosť DAO môžu však ovplyvňovať aj niektoré lieky, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu (histamínové liberátory), alebo blokujú aktivitu enzýmu DAO.

Nedostatok enzýmu môže byť zapríčinený aj nedostatkom jeho kofaktorov, teda látok, ktoré sú nevyhnutné pre jeho funkciu, ako vitamín B6, vitamín C, meďzinok. Zvýšenie hladiny histamínu v organizme má za následok vážne narušenie kvality života v podobe nepríjemných symptómov, ako sú napríklad tráviace poruchy, ťažkosti so zaspávaním, nervozita, kýchanie, upchatý nos (opuch sliznice), žihľavka, únava, rôzne kožné prejavy ako napríklad svrbenie, drobné vodnaté vyrážky, červené fľaky, bolesti hlavy, zmeny srdcového rytmu, búšenie srdca, zmeny krvného tlaku, ťažkosti s dýchaním podobné astme, poruchy menštruačného cyklu.

HIT nie je jednoduché rozpoznať, pretože reakcia na potravinu je oneskorená.

Trpíte histamínovou intoleranciou? Čo treba robiť?

Jedným z prvých krokov pre mnohých ľudí je eliminačná diéta. Všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu sa z diéty odstraňujú počas jedného až troch mesiacov, aby sa zistilo, či sa príznaky zlepšujú. Tieto potraviny sa potom postupne znova zavádzajú a monitorujú sa reakcie.

Na orientáciu môže poslúžiť zoznam potravín, ktoré môžu zhoršiť histamínovú intoleranciu. Niektoré z uvedených potravín pritom nemusia obsahovať vysoké množstvá histamínu, ale po ich konzumácii podporujú v ľudskom organizme jeho uvoľňovanie. Neznamená to však, že u každého je potrebné vylúčenie všetkých uvedených potravín:

  • fermentované mliečne výrobky, najmä plesňové syry, acidofilné mlieko a probiotické jogurty,
  • citrusy, bobuľové ovocie, banány,
  • droždie
  • polotovary a konzervované potraviny
  • potraviny obsahujúce umelé farbivá alebo konzervačné látky
  • kyslá kapusta a všetky kvasené potraviny
  • majonéza a tatárska omáčka, kečup, horčica,
  • špenát, rajčiny, baklažán, avokádo
  • vaječný bielok (u niektorých ľudí môže stimulovať tvorbu histamínu)
  • údené, fermentované mäso, ryby
  • káva, čaj, kakao, čokoláda
  • alkohol, červené víno, sekt, kvasinkové pivo

Potraviny vhodné pri nízkohistamínovej diéte

  • Mäso a hydina, ryby, ale len ak sú čerstvo uvarené
  • Vajcia (hoci bielok môže u niektorých ľudí stimulovať uvoľňovanie histamínu)
  • Bezlepková ryža a quinoa, kukuričná kaša
  • Čerstvé ovocie - jablko, hrozno, kivi, mango, hruška, melón
  • Čerstvá zelenina, špargľa, mrazená kukurica a hrášok, cukina, rebarbora, uhorka, reďkovka, paprika, pór, fenikel, petržlen, kaleráb, cibuľa (malé množstvo),
  • Čisté arašidové maslo
  • Mliečne náhrady - mandľové, kokosové, konopné a ryžové mlieka
  • Olivový olej a kokosový olej na varenie

Základom zmiernenia ťažkostí je tiež konzumovanie čerstvej stravy, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá. Treba sa vyhýbať ohrievaným jedlám, polotovarom a konzervám.

Jednou z možností ako si zlepšiť život s histamínovou intoleranciou je užívanie výživového doplnku s enzýmom diaminooxidázy (DAO), ktorý pomáha štiepiť histamín v strave a tým podporuje trávenie potravín a nápojov bohatých na histamín. U osôb s ťažkou HIT však jeho účinok nemusí byť dostačujúci a je nutná medikamentózna liečba.

Navyše, významným spúšťačom histamínovej intolerancie je stres, preto je dôležité, nepodliehať ani pochmúrnym náladám a depresii zo svojho ochorenia a hľadať si vhodné spôsoby ako sa s tým vyrovnať. Dôležité je nájsť si každý deň čas na relax a meditáciu, lebo práve dýchacie techniky odbúravajú stres. Asi najefektívnejšie sa však odplaví stres pri cvičení. 

Každý histaminik potvrdí, že má obdobia, kedy musí dodržiavať prísnejšiu diétu a obdobia s menej prísnou, benevolentnejšou diétou. HIT býva tiež často spojená napríklad s laktózovou intoleranciou, či celiakiou. Na podporu funkcie tráviaceho systému je tiež vhodný aj výživový doplnok FytoEnzyme Complex s obsahom tráviacich enzýmov, ktorý má špecifický a širokospektrákny účinok spolu s doplnkom výživy s obsahom DAO.

Niektoré vedecké štúdie preukázali, že vysoké dávky vitamínu C dokážu urýchliť rozklad histamínu a znížiť jeho tvorbu, avšak dlhodobé podávanie vysokých dávok dlhodobo sa neodporúča (zvýšené riziko tvorby močových kameňov). Preto je vhodné ho prijímať v niekoľkých menších dávkach denne (Fit Cé Vitamín).

Najdôležitejšia je správna a včasná diagnostika. Liečba býva celoživotná a zahŕňa vhodnú diétu, v ťažších prípadoch medikamentóznu liečbu.

Informácie uvedené v tomto článku nenahrádzajú rady, ani návštevu lekára!