FytoEnzyme Complex obsahuje komplex rastlinných tráviacich enzýmov, extraktov, olejov a baktérie mliečneho kvasenia Lactobacillus sporogenes. Komplex týchto látok podporuje trávenie prijatej potravy, lepšie využitie živín a rýchlejší prechod potravy cez tráviaci trakt.
Čo sú to enzýmy?
Enzýmy sú proteínové katalyzátory, ktoré sa tvoria v bunkách živých tvorov. Zúčastňujú sa na činnostiach dôležitých k udržaniu života, ako je syntéza, rozklad, preprava, vylučovanie, detoxikácia a tvorba zásob energie. V bunkách nášho tela vzniká viac ako 5000 druhov životne dôležitých enzýmov. Enzýmy produkujeme aj pomocou enzýmov v potravinách, ktoré denne konzumujeme. Dôvodom existencie toľkých typov enzýmov je ich jedno-účelovosť, skutočnosť, že každý má špeciálne vlastnosti a jedinečnú funkciu.
Enzýmy vo funkcii trávenia zabezpečujú rozklad potravy a to bielkovín, cukrov a tukov na základné zložky, ktoré sa vstrebávajú do krvi a sú použité v procese tvorby energie, stavby bunkových štruktúr a metabolických dejov. Redukujú nadúvanie, nadmernú tvorbu kyseliny v žalúdku a rýchlejší a efektívnejší prechod potravy cez tráviaci trakt. Tým, že prijímame enzýmy vo forme výživového doplnku, šetríme náš pankreas a sliznicu v tvorbe vlastných enzýmov.
Kombinácia enzýmov obsiahnutá vo FytoEnzyme Complex podporuje štiepenie bielkovín, sacharidov a tukov, čím zabezpečuje efektívnejšiu absorpciu živín z prijatej potravy a zlepšuje vstrebávanie mikroživín (vitamíny a minerálne látky). Bylinné extrakty a oleje normalizujú vylučovanie enzýmov a sekréciu vlastných tráviacich štiav, laktobacily podporujú rast a tvorbu dobrých baktérií, ktoré zabezpečujú rovnováhu v tráviacom trakte. Rastlinné zloženie enzýmov je aktívne pri rôznych hladinách pH na rozdiel od živočíšnych. Každý enzým pôsobí na určitý špecifický druh potravy, a preto sa nemôžu navzájom zastupovať. Ničia sa zvýšenou teplotou a degradujú sa nevhodným pH prostredím.
FytoEnzyme Complex obsahuje:
- Papaín
Ide o enzým izolovaný z rastliny papája, štiepi bielkoviny a užíva sa pri chronickej hnačke a celiakii. Pomáha pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu, zápalových procesoch a má ukľudňujúce účinky na žalúdok. - Bromelaín
Je enzým získaný z ananásu, štiepi bielkoviny, čím pomáha pri tráviacich problémoch, ako je pálenie záhy, plynatosť, zápcha, hnačky či vracanie. - Lipáza
Je lipolytický enzým, ktorý štiepi lipidy (tuky) na glycerol a voľné mastné kyseliny, ktoré ďalej prenikajú črevnou stenou do krvi a pečene, kde sa odbúravajú. Lipázy spolu s amylázami a proteázami dopĺňajú pôsobenie tráviacich enzýmov. - Celuláza
Enzým, ktorý štiepi rastlinné vlákna na glukózu (jednoduchý cukor) pri pH 3-7. - Laktáza
Enzým, ktorý je potrebný pre trávenie laktózy. Štiepi laktózu (dvojcukor) na jednoduchý cukor galaktózu a glukózu pri pH 4-8. - Pepermintový a spearmintový olej
Prispievajú k normálnej funkcii črevného traktu, pôsobia proti nadúvaniu po jedle a nadmernej plynatosti. Odstraňuje zlý zápach z úst spôsobený pokazeným žalúdkom. - Feniklový olej
Podporuje pohyb jedla v žalúdku a črevách, zmierňuje kŕče v žalúdku a črevách, odstraňuje nadmernú plynatosť. - Zázvorový extrakt
Podporuje stratu chuti do jedla, potláča nevoľnosť a zvracanie, podporuje tvorbu slín, tráviacich štiav a žlče.