LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Alergény v potravinách a ich rozdelenie
Alergény v potravinách a ich rozdelenie

Alergény v potravinách a ich rozdelenie

Alergény v potravinách a ich rozdelenie

Potravinovým alergénom sa môže stať ľubovoľná potravina. V Európe však máme 14 potravinových alergénov, ktoré sú najrizikovejšie - preto sú predmetom legislatívy o označovaní.

Obsah

Pre ich lepšie spoznanie je pod týmto článkom tabuľka alergénov a pomôže vám aj dôkladné čítanie etikiet nakupovaných potravín.

Potravinová alergia

Potravinová alergia je stav, pri ktorom určité potraviny, dokonca aj v malom množstve, vyvolávajú abnormálnu imunitnú reakciu. Treba poznamenať, že z väčšiny alergií, ktoré sa prejavujú v dojčenskom období, deti vyrastú.

K základným prejavom alergie na jedlo patrí bolesť hlavy, opuch jazyka, úst, tváre, sťažené dýchanie, bolesti brucha, zvracanie, hnačka, žihľavka, vyrážka, anafylaxia.

 

Ideálna prevencia a liečba potravinovej alergie je vyhýbanie sa problematickým potravinám

Pseudoalergia (nepravá alergia)

Často sa s alergiou mýli potravinová intolerancia. Intolerancia (neznášanlivosť) nemá však nič spoločné s imunitným systémom, je odpoveďou tráviaceho systému a reakciou antigénov. Neprimeraná reakcia na jedlo môže nastať aj keď telu chýbajú niektoré tráviace enzýmy.

žena s alergiou

Ako žiť s alergiou či intoleranciou

Najlepším spôsobom ako zabrániť alergickej reakcii je poznať potraviny, ktoré ju spôsobujú a vyhýbať sa im. Pri potvrdenej alergii, intolerancii či neznášanlivosti určitých potravín dnes našťastie existuje viacero riešení:

  • Alergici na bielkovinu lepok môžu múku s obsahom gluténu nahradiť múkou pohánkovou, ryžovou, hrachovou, kukuričnou, bezlepkovými múčnymi zmesami.
  • V prípade alergie či intolerancie na mlieko a výrobky z neho, kedy telo neprodukuje dostatok enzýmu laktáza, si môžete pokojne vychutnať bezlaktózové výrobky (napríklad chutný bezlaktózový proteínový nápoj LactoFree s obsahom viac ako 90% bielkovín). Kravské mlieko vďačne nahradí napr. sójové, ryžové, pohánkové, kokosové, kozie, ovčie apod.
  • Ľuďom s rôznymi typmi alergií, histamínovou intoleranciou a poruchami imunity pomôže metylsulfonylmetán - prirodzená forma organickej síry (prípravok MSM obsahuje čistú organickú síru pre maximálnu vstrebateľnosť a účinnosť).
  • Dopĺňanie enzýmov potrebných na štiepenie látok z potravy.
  • Pri alergiách na kôrovce, mäkkýše, ryby je riešením vegánstvo. Ak pravidelne cvičíte, ani v tomto prípade nezabúdajte na dopĺňanie kvalitných proteínov vo vegánskej kvalite.

HLAVNÉ POTRAVINOVÉ ALERGÉNY

ARAŠIDY a výrobky z nich

Plody strukoviny podzemnice olejnej sú základom pre arašidový olej, arašidové maslo, arašidovú múku; pridávajú sa do sušienok, koláčov, dezertov, omáčok

HORČICA a výrobky z nej

Horčičné semená sú základom nielen pre horčicovú pastu, ale aj prísada do práškov, marinád, omáčok, šalátových dresingov, polievok, chleba, mäsových výrobkov

KÔROVCE a výrobky z nich

Patria sem kraby, morské raky, krevety, homáre; pridávajú sa do šalátov, sú základom krevetovej pasty

MÄKKÝŠE a výrobky z nich

Mäkkýše (mušle, slimáky, kalamáre, surmovky) sa používajú samostatne a ako prísada do polievok a omáčok

MLIEKO a mliečne výrobky (vrátane laktózy)

Mlieko nájdete v masle, syroch, smotane, jogurtoch, zmrzline, proteínových práškoch; často sa pridáva do cukroviniek, čokolády, práškových polievok a omáčok

OBILNINY obsahujúce glutén

Pšenica, žito (raž), ovos, jačmeň, špalda, kamut.

Múka z nich je v chlebe, pečive, koláčoch, zmesiach na pečenie, cestách, strúhanke, cestovinách, kuskuse, ale aj cukrovinkách, mäsových výrobkoch, omáčkach, polievkach, vyprážaných jedlách zaprášených múkou

ORECHY a škrupinové plody

Mandle, lieskové oriešky, pistácie, vlašské orechy, kešu orechy, para orechy, pekanové orechy, makadamové orechy; vyrábajú sa z nich oleje a prášky; pridávajú sa do chlebov, omáčok, sušienok, dezertov, zmrzliny, mandle sú základom marcipánu

OXID SÍRIČITÝ

V koncentrácii viac ako 10 mg/kg a 10mg/l vyjadrené ako SO2;

používaný ako antioxidant a konzervačná látka, napr. v sušenom ovocí, víne, výrobkoch zo zemiakov, mäsových výrobkoch, nealko nápojoch;

prirodzene sa vyskytuje pri výrobe vína a piva

RYBY a rybacie výrobky

Pridávajú sa do pizze, pochutín, šalátových dresingov, omáčok, worcesterskej omáčky

SEZAMOVÉ SEMENÁ

Základ pre sezamový olej a tahini; často prítomné v chlebe, na žemliach, v tyčinkách, šalátoch

SÓJA

Základ pre sójovú múku, syr tofu, Miso pastu, omáčky, sójové proteíny, niektoré dezerty, zmrzlinu a mnohé vegetariánske výrobky

VAJCIA a výrobky z nich

Vajcia bývajú v pečive, koláčoch, niektorých mäsových výrobkoch, majonéze, šalátoch, cestovinách, omáčkach, niektoré pečivo sa glazuje vajíčkom

VLČÍ BÔB

Druh strukoviny z čeľade bôbovitých; semená sa drvia na múku, ktorá sa používa do niektorých druhov chleba, pečiva a cestovín

ZELER a výrobky z neho

Patria sem stopky, listy a semená zeleru; pridáva sa do koreniacich zmesí, šalátov, niektorých mäsových výrobkov, polievok, bujónov