Obsah
Je chutný, nadýchaný, má jemnú striedku a chrumkavú kôrku. A navyše tým, že je z kvásku, je ľahšie stráviteľný, neobsahuje žiadne stabilizátory a látky zaťažujúce organizmus. Ako bonus obsahuje vlákninu, ktorá podporuje správnu činnosť tráviacej sústavy, zlepšuje vyprázdňovanie a celkovo upravuje chod našich čriev.
Potrebujeme
(na 1 bochník)
Rozkvas
- 200 g ražnej celozrnnej múky
- 230 g vody
- 1 PL kvásku
Ďalej potrebujeme
- 530 g pšeničnej chlebovej múky
- 250 g vody
- 30 g Belly Fyto Detox
- 2 ČL mletej rasce
- 3 ČL soli
- 3 ČL semienok
Na sparenú múku
- 40 g pšeničnej chlebovej múky
- 100 g teplej zavarenej vody (cca 60 stupňovej)
Postup
- Pripravíme si rozkvas (najlepšie večer) a necháme ho kvasiť 9 - 12 hodín. Cesto si prikryte v každom kroku kvasenia, aby neobschlo.
- Na druhý deň si pripravíme sparenú múku tak, že múku zalejeme teplou prevarenou vodou, rozmiešame a necháme vychladnúť. Vznikne nám niečo, čo pripomína lepidlo.
- Pridáme s ostatnými surovinami (okrem soli, rasce a semienok) ku rozkvasu, zmiešame a necháme odležať približne 30 min.
- Následne pridáme soľ, rascu a semienka a miešame chlebovú hmotu, kým sa všetky zložky pekne nepremiešajú a cesto sa už odlepuje od nádoby.
- Následne prikryjeme cesto a necháme odležať 30 minút aby prebiehal proces kvasenia. Po tomto čase cesto poprekladáme. Opakujeme ešte 2x po 30 minútach.
- Následne dáme cesto na jemne pomúčenú dosku, ešte párkrát poprekladáme a stočíme do ošatky, ktorú vysypeme zemiakovým škrobom. Necháme prekvasiť posledné 2 hodiny.
- Chlebík z ošatky pomaly preklopíme na papier na pečenie a dáme do rozohriatej rúry na 250 stupňov. Do rúry dáme aj plech, do ktorého nalejeme pohár studenej vody, aby nám vznikala para. Oba plechy musia byť vyhriate. Pečieme 15 minút.
- Znížime teplotu na 190 stupňov, plech s vodou vyberieme a dopekáme chlebík ešte 30 minút.
- Chlieb necháme vychladnúť na mriežke alebo rošte a prikryjeme ho mokrou utierkou, aby bola kôrka lepšie krájateľná a nedrobila sa.
Dobrú chuť!