Konzumácii tukov sa netreba vyhýbať. Trend v používaní rastlinných olejov je nezadržateľný. Sú stráviteľnejšie a bohatšie na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú zdraviu prospešnejšie.
Najlepšie sa ukazujú za studena pripravené oleje z rôznych z rôznych semien ako panenský olej, v horšom prípade klasické rastlinné olej.
Živočíšne zdroje tukov sú väčšinou bohaté na cholesterol a nasýtené mastné kyseliny, teda na zložky, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Bežne používané maslo by sme mali nahradiť racionálnejším margarínom. Pri výbere mäsa je najlepšie rozhodnúť sa pre hydinu, ryby, prípadne ľahké mäso ako králik alebo teľacie.
Asi najvhodnejšia forma na použitie tukov je pár lyžičiek kvalitného rastlinného oleja do šalátov. Oleje by sa nemali používať na praženie a pečenie, fritovaniu sa treba vyhýbať úplne. Nemôžeme zabudnúť ani na vysokosacharidové jedlá (koláče, cukrovinky, zákusky,...), ktoré môžu našu tukovú bilanciu výrazne ovplyvniť aj keď sa nejedná priamo o tukové zdroje.