Obsah
Keď je v našom tele prítomná infekcia alebo zápal, hladiny lactoferrinu sa prirodzene zvyšujú, aby mohol organizmus lepšie proti ním bojovať.
Lactoferrin je zodpovedný za dostatočnú tvorbu imunitných buniek (bielych krviniek) a zároveň pozitívne ovplyvňuje ich aktivitu, čím prispieva k posilneniu obranyschopnosti organizmu.
Prírodný lactoferrin, neuveríte, kde všade ho môžeme nájsť
Lactoferrin je prítomný v relatívne vysokej koncentrácii v ľudskom mlieku (1 g / l). Bohaté na lactoferrin je najmä kolostrum, materské mlieko, ktoré sa vytvára v priebehu prvých hodín po pôrode (až 7 g / l).
Lactoferrin nájdeme tiež v iných telesných tekutinách ako sú napríklad slzy, spermie, vaginálna tekutina, sliny a prieduškový sekrét. Je teda prirodzenou a dôležitou súčasťou nášho organizmu.
Ako nás dokáže lactoferrin ochrániť pred vírusom?
Vírusy sú veľmi malé častice, ktoré voľným okom nedokážeme vidieť. Sú ešte omnoho menšie než baktérie, preto je niekedy problematické pozorovať ich pod bežným mikroskopom. Vírusy sú zvláštne tým, že nedokážu samostatne žiť a rozmnožovať sa.
Na to, aby sa vírusy dokázali rozmnožovať, potrebujú nájsť živý organizmus, napríklad človeka. Ak vírus prenikne do organizmu, hľadá si v tele vhodné miesto, kde by sa zabýval.
Takýmto miestom je bunka. Vírusy sa najskôr usadia na jej povrchu a všetkými možnými spôsobmi sa snažia do nej preniknúť, aby sa mohli rozmnožovať.
Ako tomu môžeme zabrániť? Čo ak by boli naše bunky obklopené štítom, ktorý by ich chránil pred vírusom? Možné to je.
Podobne ako vírus, aj lactoferrin sa dokáže usadiť na povrchu našich buniek, a tak zablokuje kontakt vírusu s bunkou a môže zabrániť vzniku ochorenia. Ďalším zaujímavým poznatkom je, že lactoferrin v prítomnosti zinku pôsobí proti vírusom ešte efektívnejšie.
Lactoferrin hospodári so železom v našom tele
1. Prírodné antibiotikum
Ďalšou veľmi dôležitou biologickou funkciou lactoferrinu je udržiavanie stálej hladiny železa v organizme. Patogénne mikroorganizmy ako niektoré baktérie a plesne využívajú železo ako zdroj potravy. Lactoferrine vďaka svojej štruktúre viaže na seba železo, čím spomaľuje rast a rozmnožovanie patogénnych mikroorganizmov.
2. Pomocník pre červené krvinky
Vstrebávanie železa sa odohráva prevažne v tenkom čreve, kde sa nachádza železo prijímané z potravy. Železo sa v tráviacom trakte vstrebáva veľmi ťažko a dlho.
Z rastlinnej stravy vie naše telo absorbovať len 3 % železa, zo živočíšnej 25 %. Železo naviazané na lactoferrin prechádza cez bunky tráviaceho epitelu rýchlejšie a dostáva sa vo väčšom množstve do krvi. Tam je mimoriadne dôležité pre tvorbu červených krviniek a rozvádzanie kyslíka do všetkých orgánov.
Veľkým nepriateľom dobrej imunity je oxidačný stres
V prvom rade je dobré si objasniť pojem oxidačný stres. Oxidačný stres môže na organizmus pôsobiť dvojako – niekedy pozitívne, inokedy negatívne.
Oxidačný stres je mimoriadne dôležitý pre riadenie rôznych životne dôležitých funkcií, zatiaľ čo jeho nadmerné množstvo môže pôsobiť v tele škodlivo. Veľké množstvo oxidačného stresu vzniká napríklad vtedy, keď sú v organizme prítomné zvýšené hladiny tzv. voľných kovov (napr. železa) alebo keď v tele prebieha zápal.
Oxidačný stres je mimoriadne dôležitý pre riadenie rôznych životne dôležitých funkcií, zatiaľ čo jeho nadmerné množstvo môže pôsobiť v tele škodlivo.
Voľné kovy poškodzujú bunky (vrátane buniek imunity) a môžu tak zhoršiť ich správne fungovanie. Proti oxidačnému stresu v tele bojujú látky nazývané antioxidanty. Na zvýšenie obranyschopnosti organizmu je nevyhnutné prijímať v potrave, resp. vo forme výživových doplnkov dostatočné množstvo antioxidantov.
Lactoferrin je látka zachytávajúca prebytočné množstvo voľných kovov v tele a zabraňuje tak poškodeniu životne dôležitých buniek, čím pôsobí antioxidačne.
Ďalším významným antioxidantom z výživového hľadiska je selén, ktorý chráni membrány buniek pred porušením.
Selén zároveň pomáha:
- pri zápaloch rôzneho druhu, vrátane ochorení kĺbov a kože
- chráni proti srdcovým ochoreniam a nádorovým vplyvom
- znižuje lámavosť nechtov
- podieľa sa na funkcii mnohých enzýmov
- významný antioxidant
- zamedzuje procesu starnutia tkanív
- dôležitý pre činnosť slinivky brušnej
- významný pre zachovanie elasticity tkanív, spomaľuje degeneráciu buniek a tkanív
Selén pôsobí podporne na činnosť enzýmov, ktoré pomáhajú chrániť bunky, a zároveň neutralizuje ťažké kovy, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú ľudské zdravie. Ťažký nedostatok selénu narušuje kardiovaskulárne zdravie.
Enzýmy obsiahnuté v seléne chránia bunky pred oxidatívnym poškodením, resp. menia hormón štítnej žľazy tyroxín na biologicky aktívny trijódtyronín, čím zasahujú do metabolizmu a vývoja organizmu.
Selén sa spolu s vitamínom E zúčastňuje antioxidačného obranného systému, ktorý ničí voľné radikály škodlivé pre organizmus.
Čím okrem Lactoferrine možno posilniť prirodzenú imunitnú odpoveď?
Posilniť celkovú imunitu, avšak v prvom rade tú ,,prirodzenú“, ktorá zabezpečí efektívnu prevenciu, je tá správna cesta k prekonaniu hrozby aktuálnej vírusovej infekcie. Predovšetkým netreba zabúdať na pestrú a vyváženú stravu, obmedziť v primeranom množstve cukry, ktoré telo zakysľujú.
Čim viac cukru do tela dáme, tým viac vytvárame blahodarnejšie prostredie pre rast a množenie sa vírusov, baktérií i parazitov - pre ne je totiž sladké prostredie ideálne.
Druhá dôležitá vec je zdravý pohyb na čerstvom vzduchu. Vydychovanie kyselín z tela a nasávanie čerstvého vzduchu niekde v prírode je tou najlepšou voľbou.
V rámci prevencie je taktiež dôležité dbať o zvýšenú hygienu, ktorá zabráni prípadnému šíreniu vírusov a zablokuje ich prístup k bunkám slizníc, ktoré sú vzhľadom na spôsob prenosu vírusov najzraniteľnejšie.
V neposlednom rade treba myslieť aj na doplnenie látok, ktoré sú v strave obmedzené a pre imunitný systém dôležité formou výživových doplnkov. Medzi nimi napríklad spomínaný Lactoferrine, Colostrum, Zinok, Selén, ďalej Vitamín C, vitamín D či L-lyzín.