Obsah
Ale čo robiť deň po, keď to s alkoholom preženiete? Prinášame vám niekoľko tipov ako sa vyvarovať bolestiam hlavy a nevoľnostiam. Jednoducho poradíme vám ako to zvládnuť, ak ste to náhodou s alkoholom prehnali.
Je dôležité pred silvestrovskou zábavou organizmus na zvýšený príjem alkoholu vopred pripraviť. K základným pravidlám patrí dobre sa najesť (mastnejšie jedlá, jedlá bohaté na sacharidy, akékoľvek tuhé jedlo) resp. nepiť alkohol na prázdny žalúdok. Ak pijete nalačno, tak sa alkohol dostane skôr do krvného obehu, čo spôsobí rýchlejšie opitie sa, zároveň môže spôsobiť aj vážnejšie zdravotné problémy so srdcom či trávením. Okrem jedla je potrebný aj dobrý spánok, vyčerpaný a unavený organizmus si horšie poradí s alkoholom ako keď je organizmus oddýchnutý. Takže ak viete, že idete na večierok poriadne si deň vopred oddýchnite.
Ak to s alkoholom náhodou preženiete, jeho odbúravanie z tela sa nezaobíde bez nepríjemných príznakov kedy vám v hlave treští, v ústach máte sucho ako na Sahare, žalúdok sa vám prevracia naruby, ostrejší zvuk a svetlo vám dosť prekáža. Skrátka, opica ako vyšitá.
Čo je vlastne príčinou vzniku “opice”?
Hlavnou príčinou vzniku opice sú toxické látky, ktoré sa uvoľňujú pri spracovaní etanolu (alkoholu) v tele. Prostredníctvom enzýmu (alkoholdehydrogenáza) sa premení na acetaldehyd a ďalším enzýmom (acetaldehyddehydrogenáza) na acetón. Práve acetaldehyd je príčinou vzniku nevoľnosti, vracania a všetkých nepríjemností spojených s opicou.
Pri konzumácií alkoholu, ktorý má za následok tiež blokovanie účinku antidiuretického hormónu (ADH). Tento hormón sa produkuje v mozgu a pôsobí v obličkách, laicky povedané bráni nadmernej strate tekutín. Pitie alkoholu ho vyradí z funkcie, čo vedie k dehydratácii. Takže nezáleží na tom, koľko alkoholu vypijete. Či jedno alebo dve pivá, tvrdý alkohol alebo len víno, k dehydratácii dôjde tak či tak.
Alkoholom dokážete úplne rozvrátiť vnútorné prostredie organizmu, hladina cukru v krvi klesne (hypoglykémia), taktiež sa odbúravajú aj dôležité vitamíny a minerály.
Ak ste kávičkár, káva po opici vám moc nepomôže. Aj keď obsahuje kofeín, ktorý za normálnych okolností človeka postaví na nohy, ale v takomto prípade má opačný účinok – pôsobí diuretický (viac močíte), takže prehĺbi dehydratáciu organizmu, z organizmu sa strácajú kvapaliny a elektrolyty potrebné k normálnemu fungovaniu tela, zvýši sa intenzita bolesti hlavy a vysušia sa sliznice. Preto sa názory na kávu sa môžu líšiť, ale ak si ju predsa len nedokážete odriecť, tak určite to s množstvom nepreháňajte, jedna káva bude úplne stačiť.
Ani pri dodržaní vyššie spomenutých preventívnych tipov nie je možné na 100% zaručiť, že sa opici vyhnete. Je to tým, že organizmus má po konzumácií väčšieho množstva alkoholu veľa práce: vzniknutá dehydratácia organizmu, prekyslený žalúdok, pečeň odbúrava alkohol, čo spôsobuje bolesti hlavy, žalúdka aj svalov, prípadne aj zvracanie a hnačku. Po konzumácií alkoholu taktiež chýba v tele vitamín B a C, horčík, draslík a sodík.
Čo pomôže?
Tekutiny sú základ
Najlepšia prvá pomoc počas konzumácie alkoholu je pravidelné pitie vody. Ideálne je si dopriať po každom poháriku alkoholu aj pohár vody. Najdôležitejšie, čo potrebujete urobiť ak opica vznikla, je doplniť dehydrovanému organizmu dostatok tekutín. Výbornou voľbou na doplnenie stratených minerálov je jemne sýtená minerálka, ktorá nám dodá minerály. Ak cítite, že máte prekyslený organizmus zvoľte zásaditú minerálku, s obsahom solí, tá vám pomôže dvojnásobne. Vhodné sú aj čaje – bylinkový, mätový a zázvorový s dávkou citrónu a medu, tie vám doplnia cukor a vitamín C.
S trávením môžu pomôcť aj šumivé nápoje a iné výživové doplnky ako napr. Acidofit, ten vyrovná acidobázickú rovnováhu, ktorá bola pitím alkoholu narušená, Fytoenzyme complex pomôže pri tráviacich ťažkostiach.
Hovorí sa, že klin sa klinom vybíja, ale ak si dáte vyrovnávací pohárik alebo dva, veľmi rýchlo sa vrátite tam, kde ste boli včera. Pocitovo cítite zlepšenie, ale je to klamlivé a dočasné.
Pokiaľ ide o jedlo, na každého jedinca funguje niečo iné, všeobecne sa však odporúča vyhnúť sa kyslým jedlám a nápojom. Naopak, taká konzumácia vajíčok, vás dokáže dať rýchlejšie dohromady.
Doprajte si výdatné raňajky
Dobré výdatné raňajky doplnia dôležité minerály a vitamíny, ktoré sa vyčerpali pri konzumácií alkoholu. Nízkou hladinou cukru v krvi vzniká nevoľnosť, únava a slabosť. Preto konzumáciou vyvážených raňajok pomôžete organizmu si udržať správnu hladinu cukru v krvi a tým pádom znížiť príznaky opice.
Čo jesť po opici: Týchto 5 jedál vás postaví na nohy
Po opici má väčšina z nás chuť na nezdravé jedlá ako pizza, hamburger, slanina či vyprážaný syr. Ale opak je pravdou, tieto jedlá zbytočne zaťažujú pečeň a pankreas. To je to posledné, po čom naše vnútorné orgány túžia po spracovaní veľkého množstva alkoholu.
Tu je pár jedál, ktoré pomôžu a nezaťažia trávenie ani iné orgány:
- Banány sú top. Sú ľahko stráviteľné a obsahujú dostatok draslíka, ktorý telu chýba po nadmernej konzumácii alkoholu.
- Datle obsahujú taktiež veľa draslíka aj cukru. Okrem toho aj výborne chutia a zaženú chuť na sladké.
- Ak vás trápi bolesť hlavy, doprajte si celozrnné pečivo s medom. Táto kombinácia je ľahko stráviteľná a obsahuje dostatok cukru na zbavenie migrény.
- Na vajíčka v podobe volského oka zabudnite. Doprajte si radšej vajcia na tvrdo alebo praženicu. Vajíčka sú bohaté na cysteín, ktorý pomáha rozložiť acetaldehyd, ktorý vzniká pri trávení alkoholu.
- Ak máte radšej sladké raňajky, ovsenou kašou nič nepokazíte, obsahuje vitamín B, vápnik a horčík, je ľahko stráviteľná a upokojuje podráždený žalúdok.
Čo sa týka športovania po opici, na to zabudnite. Ak je to vo vašich silách, prechádzka na čerstvom vzduchu vám postačí. Len žiaden šport a tréning. Telo si potrebuje oddýchnuť a načerpať energiu. Radšej mu doprajte veľa oddychu a spánku.