Výživa je nevyhnutným predpokladom existencie života vôbec. V súčasnosti sa rozdeľujú výživné látky podľa ich chemického charakteru a úlohy v ľudskom organizme do šiestich základných skupín:
- glycidy
- tuky
- bielkoviny
- vitamíny
- minerály
- voda
Na zabezpečenie správnej výživy je nevyhnutné, aby sa do organizmu dostávali všetky živiny v primeranom množstve. Z hľadiska energetického výdaja sa niektoré živiny môžu zastupovať, ale pritom sa musí rešpektovať kvalita potravy. Hodnotu potravy je potrebné posudzovať z dvoch hľadísk:
- aké množstvo energie poskytuje
- do akej miery kryje potreby rastu a udržuje dynamickú rovnováhu organizmu
Zdrojom energie vo výžive ľudí sú bielkoviny, tuky a sacharidy. Tieto živiny sú zastúpené vo všetkých potravinách, ale ich množstvo v jednotlivých druhoch potravín je rôzne. Energetická práca/spotreba je daná charakterom tréningového procesu a preto je veľmi dôležité vedieť si vybrať vhodné potraviny, aby bola splnená požiadavka primeraného množstva bielkovín, ktoré sú základnou stavebnou jednotkou v organizme.