LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Vyznáte sa v proteínoch?

Vyznáte sa v proteínoch?

Srvátkový Proteín (Whey Protein)

Hydrolyzovaný srvátkový izolát (Hydrolyzed Whey Isolate) Najlepšie stráviteľný zdroj srvátkového proteínu. Hydrolyzovaná srvátka je čiastočne predtrávená, aby bola lepšie stráviteľná pre ľudský zažívací trakt. Proteínové molekuly sú rozdelené na menšie skupiny, nazývané peptidy (di-, tri-). Je to výborný zdroj srvátkového proteínu, pravdepodobne najlepší. Vzhľadom na proces hydrolyzácie má tento druh proteínu veľmi zlú chuť. Ďalšou nevýhodou je aj jeho vysoká cena. Je výborný pre ľudí alergických na určité zložky srvátky. Odporúča sa kombinovať v pomere 1:4 s iným druhom proteínu.

Výhody:

  • výborná stráviteľnosť
  • rýchla absorpcia
  • vysoký obsah rozvetvených aminokyselín (BCAA)
  • vysoký obsah proteínu

Mikrofiltrovaný srvátkový izolát (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate)

Izolát je najčistejšia forma srvátkového proteínu. Izolácia zo srvátky použitím mikrofiltrácie je ďalším krokom po koncentrácii. Má vyšší pomer proteínu na dávku ako srvátkový koncentrát. Je prakticky bez tuku a laktózy. Nachádza sa v ňom vysoké množstvo rozvetvených aminokyselín (BCAA). Je výborne stráviteľný a má dobrú chuť. Mikrofiltrácia je náročný technický proces, ktorý použitím keramických filtrov odstráni tuk, laktózu a nežiadúci materiál. Proteín neprichádza do styku s chemikáliami a preto zostáva nepoškodený v pôvodnom stave, čo má za následok určité výhody oproti izolátu vyrobenému iónovou výmenou:

  1. Mikrofiltrovaný izolát obsahuje viac vápniku a menej sodíka ako izolát vyrobený iónovou výmenou (iónový).
  2. Obsahuje frakcie proteínov, ktoré iónový neobsahuje - glykomakropeptidy. Tieto frakcie sú dôležité pre imunitný systém a pre biologickú aktivitu určitých proteínov.

Výhody:

  • výborná stráviteľnosť
  • rýchla absorpcia
  • vysoký obsah rozvetvených aminokyselín (BCAA)
  • vysoký obsah proteínu
  • nízky obsah laktózy a tuku
  • dobrá chuť

Nevýhody:

  • pomerne vysoká cena

Srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou (Ion-exchange Whey Isolate)

Vyrába sa z čerstvej sladkej mliekárenskej srvátky. Použitím iónovej výmeny sú proteíny separované na základe ich elektrického náboja. Extrakcia funguje na princípe kontroly elektrického náboja proteínov použitím chemických agentov. Tento druh proteínu je ľahko rozpustný. Neobsahuje tuk a laktózu.Iónový izolát je výborný pre všetkých športovcov, ktorí chcú skúsiť alternatívu k srvátkovému koncentrátu. Ak má niekto problémy so zažívacími ťažkosťami, tak tento druh proteínu je dobrá voľba. Obsahuje asi o 5% viac proteínu oproti mikrofiltrovanému izolátu.

Výhody:

  • výborná stráviteľnosť
  • rýchla absorpcia
  • najvyšší obsah proteínu
  • nízky obsah laktózy a tuku
  • dobrá chuť

Nevýhody:

  • pomerne vysoká cena
  • neobsahuje glykomakropeptidy

Srvátkový koncentrát (Whey Protein Concentrate)

Vyrobený je zo sladkej mliekárenskej srvátky. Použitím iónovej výmeny alebo filtrácie je srvátka koncentrovaná za účelom odstránenia väčšiny tuku, laktózy a iného nežiadúceho materiálu. V závislosti od kvality môže koncentrát obsahovať od 34% do 89% proteínu. Je výborným zdrojom rozvetvených aminokyselín (BCAA).Tento druh proteínu je najčastejšie používaným zdrojom srvátkového proteínu (približne 99.5% výrobcov doplnkov). Obsahuje viac tuku, uhľohydrátov a laktózy ako izolát. Je horšie stráviteľný. Je výborným zdrojom proteínu z ekonomického hľadiska.Upozornenie !!!
Keď si budete kupovať srvátkový koncentrát, zistite si jednoduchým výpočtom, koľko proteínu obsahuje jedna dávka. Množstvo proteínu v dávke predelíte veľkosťou dávky, priemerná hodnota je 77% (je to dobré, ale nie výborné). Napríklad pre 77% to znamená, že pri kúpe 3 kg balenia dostávate iba 2,31 kg proteínu a ostatné je odpad.

Výhody

  • dobrá cena
  • pomerne rýchla absorbcia
  • dobrá chuť

Nevýhody:

  • vyšší obsah laktózy a tuku
  • možnosť zažívacích ťažkostí

Vaječný proteín (Egg Protein)

Je extrahovaný z čistých vaječných bielkov a potom spracovaný do práškovej podoby. Dosahuje vyšší pomer proteínu ako tekutý vaječný bielok. Bielka sú výborným zdrojom aminokyselín.

Výhody:

  • dobrá cena
  • plnohodnotný zdroj proteínov

Nevýhody:

  • zlá chuť
  • zlá rozpustnosť
  • horšia stráviteľnosť

Sójový proteín (Soy Protein Isolate)

Sojový proteín je vyrábaný extrakciou sójovej múky. Následne je múka vyzrážaná, vymytá a usušená. Pri tomto výrobnom procese zo sóje vzniká približne 90% proteín. Je bohatý na rozvetvené aminokyseliny (BCAA), glutamín a arginín.Varovanie !!!
Súčasné vedecké výskumy ukazujú, že sójové fytoestrogény daidzein a genistein majú estrogénne účinky. Preto je tento proteín (z dlhodobého hľadiska) vhodný len pre ženy.

- pôsobí proti rakovine
- obsahuje vysoké množstvo BCAA, glutamínu a arginínu
- zvyšuje hladinu vnútornej produkcie tyroxínu, ktorý zrýchľuje metabolizmus
- diéty bohaté na sóju znižujú riziko infarktu

Výhody:

  • dobrá cena
  • pôsobí proti rakovine
  • vysoké množstvo BCAA, glutamínu a arginínu
  • diéty bohaté na sóju znižujú riziko infarktu
  • zvyšuje hladinu vnútornej produkcie tyroxínu

Nevýhody:

  • estrogénne účinky
  • horšia rozpustnosť

Kazeinát vápniku (Calcium Caseinate)

Je vyrábaný z čerstvého mlieka. Obsahuje viac glutamínu ako srvátkový a sójový izolát. Kazeinát pomáha ostatným druhom proteínov stať sa lepšie stráviteľnými pomocou predĺženia času stráveného v tráviacom trakte. Najčastejšie vyskytujúci sa proteín v doplnkoch určených na priberanie a náhradách jedla, ale najmenej spomínaný. Kazeinát zabezpečuje dobrý pomer tyrozínu a tryptofánu, ktoré zvyšujú aktivitu mozgových prenášačov nervových vzruchov. Vzhľadom na dlhšiu dobu trávenia má kazeinát predĺžený efekt na zvýšenie hladiny aminokyselín v tele. Táto vlastnosť vedie k antikatabolickému efektu. Tento druh proteínu je výborné používať pred spaním alebo v prípade, že cez deň nebudete môcť jesť jedlo s vysokým obsahom proteínov (bielkovín).

Výhody:

  • dobrá cena
  • antikatabolické účinky
  • vysoké množstvo glutamínu a BCAA
  • dobrá chuť

Nevýhody:

  • chemická výroba
  • denaturované bielkoviny

Mliečny proteín (Milk Protein Isolate)

Mliečny proteín je vyrábaný izolovaním kazeínu a srvátky dohromady z čerstvého mlieka. Kvôli kombinácii týchto komponentov má mliečny proteín vysokú výživnú hodnotu. Je vhodný na prípravu nápojov.Mliečny proteín je pravdepodobne najmenej používaná forma proteínu, aj keď má určité výhody oproti sójovému, vaječnému a srvátkovému proteínu. Na rozdiel od rýchlej absorpcie srvátkových proteínov, mliečny proteín je trávený pomaly, čo umožňuje čas pre vlastné spracovanie. Takisto obsahuje väčšie množstvo rozvetvených aminokyselín (BCAA) ako sójový a vaječný proteín

Výhody:

  • dobrá cena
  • nízky obsah laktózy
  • vysoký obsah proteínu
  • dobrá chuť

Nevýhody:

  • nedostupnosť

Pšeničný proteín (Wheat Protein Concentrate)

Pšeničný proteín je dobre rozpustný vo vode. Jeho výhody sú nízka cena a vysoký obsah glutamínu. Má horkú chuť. Je používaný ako hlavná zložka lacných proteínov.

Výhody:

  • dobrá cena
  • vysoký obsah glutamínu
  • vysoký obsah proteínu

Nevýhody:

  • zlá chuť
  • zlá stráviteľnosť
  • nekompletný zdroj proteínov

Ryžový proteín (Rice Protein Concentrate)

Poskytuje aj koncentrát ryžového proteínu aj vlákninu. Je vyrobený filtrovaním proteínu a vlákniny z enzymaticky predtrávenej celozrnnej ryže. V tomto procese nie sú použité žiadne kyseliny alebo iné chemikálie. Zvyšné uhlohydráty sú konvertované na zmes jednoduchých cukrov (glukóza a maltóza) a na oligosacharidy (dextríny).

Výhody:

  • dobrá cena
  • vysoký obsah glutamínu

Nevýhody:

  • nízky obsah proteínu
  • zlá stráviteľnosť
  • nekompletný zdroj proteínov