Obsah
Proteolytické enzýmy majú v medicíne už dlhé roky významné zastúpenie. Pomáhajú posilňovať prirodzené mechanizmy imunitného systému, ktorými telo samo bojuje s infekciami a bráni sa opakovaným zápalom.
Ak je imunita oslabená, nedokáže sama silný zápal zvládnuť a potrebuje pomoc enzýmov zvonku. Enzýmy pôsobia komplexne, podporujú prirodzený spôsob obrany organizmu namiesto toho, aby len riešili dôsledky oslabenej imunity.
Využitie proteolytických enzýmov
Majú mnoho využití pri rôznych zápalových ochoreniach, úrazoch a pooperačných stavoch, poruchách imunity, cievnych a lymfatických ochoreniach. Rozpúšťajú fibrín, bielkovinu ktorá tvorí krvné zrazeniny, čím spriechodnia lymfatické cievy, zároveň zabraňujú tvorbe krvných výronov a urýchľujú ich vstrebávanie.
Vytvárajú podmienky na odsun produktov zápalu (tým tlmia zápalové prejavy) a zásobovanie kyslíkom a živinami. Zaisťujú urýchlené odobratie produktov rozpadu a toxických produktov metabolizmu.
Významné využitie majú taktiež v športovom svete, kde pri úrazoch a poraneniach urýchľujú proces hojenia, nastáva rýchlejší ústup opuchlín a podliatin, zlepšuje sa prekrvenie svalstva.
Akým spôsobom enzýmy pôsobia?
Každý organizmus obsahuje množstvo rozmanitých látok, ktoré nazývame substráty. Tieto substráty sa v celom organizme podieľajú na všetkých životných procesoch. Ak sa substrát dostane do blízkosti enzýmu, aktívne centrum tohto enzýmu ho k sebe pritiahne.
K následnej reakcii môže dôjsť ak substrát do neho presne zapadá, pretože každý enzým je určený pre určitý druh, prípadne skupinu substrátov. Následne vytvorí substrát s enzýmom jednotku a začne prebiehať biochemická reakcia, pre ktorú je enzým určený.
Z tejto reakcie vznikajú produkty, ktoré sú ďalej spracovávané a menené až k vytvoreniu finálnej požadovanej formy. Enzýmy v organizmoch plnia teda funkciu katalyzátorov. Zúčastňujú sa biochemických reakcií, ktoré by bez ich pôsobenia vôbec neprebehli, respektíve ich priebeh by sa odohrával vo veľmi dlhom časovom úseku.
K tomu, aby sa stal enzým funkčným, je potrebný koenzým. K tvorbe koenzýmu ale organizmus potrebuje stavebné látky, ktoré získava z vonkajšieho prostredia – potravou. Sú nimi niektoré vitamíny (C, B1, B2, B6, B12 a iné), minerálne látky a stopové prvky (zinok, meď, železo, mangán, horčík, sodík, draslík…).
Zdroje enzýmov
Najväčším zdrojom proteolytických enzýmov je surová zelenina a ovocie a taktiež fermentovaná zelenina. Výbornými zdrojmi sú:
- ananás
- zázvor
- papája
- kivi
- kyslá kapusta
- kefír
Doplnky stravy s proteolytickými enzýmami a ich výhody
Proteolytické enzýmy kontrolujú zápal v tele a taktiež zlepšujú prietok krvi. Proteolytické enzýmy môžu mať schopnosť čistiť krv od nadmerného množstva fibrínu, ktorý zahusťuje krv a vytvára krvné zrazeniny. Fibrín je nerozpustný proteín vytvorený pri konečnej fáze zrážania krvi.
Proteolytické enzýmy majú schopnosť rozkladu a odstránenia poškodených buniek z organizmu, zlepšujú zacelenie rán po úrazoch a operáciách, urýchľujú hojenie športových zranení, ako sú modriny, poranenia šliach a svalov, zápaly a podvrtnutia.
Zmierňujú opuchy nôh pri dlhých letoch spôsobených spomalenou cirkuláciou krvi – tzv. economy class syndrome. Vhodné sú aj ako podpora zníženia rizika vzniku krvných zrazenín a majú pozitívny vplyv na prietok krvi v cievach. Taktiež majú pozitívne vlastnosti na nervovú sústavu, kde pomáhajú chrániť mozgové bunky pred nedostatkom kyslíka tým, že zvyšujú prekrvenie mozgových ciev.