Obsah
Tryptofán, ktorý patrí do skupiny esenciálnych aminokyselín, objavil v roku 1901 anglický biochemik Frederick Gowland Hopkins.
Tryptofán sa zo všetkých aminokyselín v potrave vyskytuje najmenej. Jeho akútnym nedostatkom trpia najmä vegetariáni, pretože tryptofán sa vo vyššom množstve vyskytuje (je lepšie využiteľný organizmom) najmä v živočíšnych produktoch (mäso, mlieko, syr a pod.).
Tento nedostatok sa dá vykompenzovať vyšším príjmom sóje a sójových výrobkov, nakoľko sója obsahuje dostatočné množstvo tejto aminokyseliny. Jej nadmerná konzumácia však negatívne ovplyvňuje hormonálne pochody v tele, a preto nie je veľmi vhodná na pravidelnú konzumáciu. Navyše aminokyselinový profil rastlinných bielkovín nie je úplne vyhovujúci, čo značne zhoršuje celkové využitie bielkovín (aminokyselín) organizmom.
Živočíšne bielkoviny sú pre ľudskú výživu najlepšie využiteľné. Ideálne je kombinovať rastlinné bielkoviny spolu so živočíšnymi (napr. mäso + hrášok, mlieko + ovsené vločky a pod.).
Obsah tryptofánu v 100 g vybraných potravín
100 g vybranej potraviny |
Obsah tryptofánu v mg |
Sójové bôby |
590 mg |
Kakao (bez cukru) |
293 mg |
Kešu orechy |
287 mg |
Kuracie prsia |
267 mg |
Hrach |
266 mg |
Bravčové mäso |
220 mg |
Losos |
209 mg |
Ovsené vločky |
182 mg |
Vlašské orechy |
170 mg |
Kuracie vajcia |
167 mg |
Hnedá ryža |
101 mg |
Kravské mlieko |
46 mg |
Význam tryptofánu
Proces starnutia je často sprevádzaný nepríjemnými zmenami nálady ako sú nervozita, podráždenosť, agresivita, depresie, poruchy spánku a iné. Tieto príznaky sú často dôsledkom zníženej hladiny serotonínu v mozgu. Serotonín je derivátom aminokyseliny tryptofánu a v organizme plní funkciu ako neurotransmiter (pomáha pri prenose nervových signálov). Serotonín je známy aj ako hormón šťastia (prispieva k pocitom duševnej pohody a šťastia). S pribúdajúcim vekom dochádza k postupnému znižovaniu hladiny serotonínu v mozgu. Práve tryptofán je overený prostriedok ako opätovne zvýšiť hladinu serotonínu v mozgu.
Pre dokonalú premenu tryptofánu na serotonín je veľmi dôležitá prítomnosť vitamínov skupiny B (najmä B3 a B6). Niektoré zahraničné zdroje uvádzajú aj vitamín C.
Tryptofán sa vstrebáva najlepšie na lačný žalúdok a je vhodné ho zapiť nápojom s obsahom jednoduchých cukrov (džús), aby sa zlepšila jeho využiteľnosť organizmom. Nie je vhodné konzumovať bielkovinové jedlo alebo proteín hodinu pred a hodinu po užití tryptofánu. Aminokyseliny majú totiž tendenciu medzi sebou súperiť, pretekať sa, čím sa môže značne znížiť ich využiteľnosť.
Tryptofán a spánok
Jednou z významných vlastnosti tryptofánu je, že zlepšuje kvalitu spánku. Zo serotonínu sa totiž v noci tvorí hormón spánku.
Tryptofán sa taktiež nepriamo podieľa na vylučovaní rastového hormónu. Ten sa totiž aktívne vylučuje najmä počas hlbokého spánku.
Aké je správne dávkovanie?
Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí od 500 mg do 1500 mg. Pri depresiách, úzkostiach a poruchách nespavosti sa môže dávkovanie zvýšiť až na 2000 mg.
Tryptofán B od spoločnosti Kompava sa odporúča dávkovať:
- 2 kapsule ráno (najlepšie na lačný žalúdok) a 2 kapsule večer (približne hodinu pred spánkom).