LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Nepokojný spánok - odpoveďou je L-tryptofán
Nepokojný spánok - odpoveďou je L-tryptofán

Nepokojný spánok - odpoveďou je L-tryptofán

Nepokojný spánok - odpoveďou je L-tryptofán

L-Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu serotonínu. Serotonín ako prenášač nervových vzruchov v centrálnom nervovom systéme je významný pre udržanie emočnej rovnováhy a vnútorného kľudu.

Obsah

Tryptofán, ktorý patrí do skupiny esenciálnych aminokyselín, objavil v roku 1901 anglický biochemik Frederick Gowland Hopkins.

Tryptofán sa zo všetkých aminokyselín v potrave vyskytuje najmenej. Jeho akútnym nedostatkom trpia najmä vegetariáni, pretože tryptofán sa vo vyššom množstve vyskytuje (je lepšie využiteľný organizmom) najmä v živočíšnych produktoch (mäso, mlieko, syr a pod.).

Tento nedostatok sa dá vykompenzovať vyšším príjmom sóje a sójových výrobkov, nakoľko sója obsahuje dostatočné množstvo tejto aminokyseliny. Jej nadmerná konzumácia však negatívne ovplyvňuje hormonálne pochody v tele, a preto nie je veľmi vhodná na pravidelnú konzumáciu. Navyše aminokyselinový profil rastlinných bielkovín nie je úplne vyhovujúci, čo značne zhoršuje celkové využitie bielkovín (aminokyselín) organizmom.

Živočíšne bielkoviny sú pre ľudskú výživu najlepšie využiteľné. Ideálne je kombinovať rastlinné bielkoviny spolu so živočíšnymi (napr. mäso + hrášok, mlieko + ovsené vločky a pod.).

Obsah tryptofánu v 100 g vybraných potravín 

100 g vybranej potraviny

Obsah tryptofánu v mg

Sójové bôby

590 mg

Kakao (bez cukru)

293 mg

Kešu orechy

287 mg

Kuracie prsia

267 mg

Hrach

266 mg

Bravčové mäso

220 mg

Losos

209 mg

Ovsené vločky

182 mg

Vlašské orechy

170 mg

Kuracie vajcia

167 mg

Hnedá ryža

101 mg

Kravské mlieko

46 mg

 

Význam tryptofánu

Proces starnutia je často sprevádzaný nepríjemnými zmenami nálady ako sú nervozita, podráždenosť, agresivita, depresie, poruchy spánku a iné. Tieto príznaky sú často dôsledkom zníženej hladiny serotonínu v mozgu. Serotonín je derivátom aminokyseliny tryptofánu a v organizme plní funkciu ako neurotransmiter (pomáha pri prenose nervových signálov). Serotonín je známy aj ako hormón šťastia (prispieva k pocitom duševnej pohody a šťastia). S pribúdajúcim vekom dochádza k postupnému znižovaniu hladiny serotonínu v mozgu. Práve tryptofán je overený prostriedok ako opätovne zvýšiť hladinu serotonínu v mozgu.

Pre dokonalú premenu tryptofánu na serotonín je veľmi dôležitá prítomnosť vitamínov skupiny B (najmä B3 a B6). Niektoré zahraničné zdroje uvádzajú aj vitamín C.

Tryptofán sa vstrebáva najlepšie na lačný žalúdok a je vhodné ho zapiť nápojom s obsahom jednoduchých cukrov (džús), aby sa zlepšila jeho využiteľnosť organizmom. Nie je vhodné konzumovať bielkovinové jedlo alebo proteín hodinu pred a hodinu po užití tryptofánu. Aminokyseliny majú totiž tendenciu medzi sebou súperiť, pretekať sa, čím sa môže značne znížiť ich využiteľnosť.

Tryptofán a spánok

Jednou z významných vlastnosti tryptofánu je, že zlepšuje kvalitu spánku. Zo serotonínu sa totiž v noci tvorí hormón spánku. 

Tryptofán sa taktiež nepriamo podieľa na vylučovaní rastového hormónu. Ten sa totiž aktívne vylučuje najmä počas hlbokého spánku.

Tryptofán pre zlepšený spánok

Aké je správne dávkovanie?

Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí od 500 mg do 1500 mg. Pri depresiách, úzkostiach a poruchách nespavosti sa môže dávkovanie zvýšiť až na 2000 mg.

Tryptofán B od spoločnosti Kompava sa odporúča dávkovať:

  • 2 kapsule ráno (najlepšie na lačný žalúdok) a 2 kapsule večer (približne hodinu pred spánkom).