Aminokyselina Naringín je jedným z najznámejších citrusových flavonoidov, ktorý je obsiahnutý predovšetkým v grepovom džúse a je príčinou horkej chuti. Veľmi dôležitou vlastnosťou naringínu je schopnosť zlepšovať elasticitu a priepustnosť cievneho systému, čo má význam v prevencii kardiovaskulárnych chorôb.
Tento flavonoid zvyšuje sekréciu pankreatickej šťavy a tráviacich štiav tenkého čreva a prostredníctvom blúdivého nervu (vágus) zvyšuje aj produkciu žalúdočných štiav.
- Účinky aminokyseliny naringín:
- - blokuje látky, ktoré sú zdrojom rakovinových buniek, vychytáva voľné radikály = chemoterapeutický význam
- - zvyšuje metabolizmus tukov
- - znižuje negatívny efekt príjmu alkoholu
- - pôsobí ako antioxidant
- - znižuje riziko vzniku arterosklerózy
- - znižuje hladinu cholesterolu
- - pomáha pri žilových chorobách, kŕčových žilách a hemeroidoch
- - posilňuje imunitný systém, podporuje produkciu hormónov
- - preventívne pôsobí proti infekciám a nachladnutiu
- - čistí tráviaci trakt a stabilizuje črevnú flóru