LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Micelárny kazeín vs. Kazeinát vápenatý
Micelárny kazeín vs. Kazeinát vápenatý

Micelárny kazeín vs. Kazeinát vápenatý

Micelárny kazeín vs. Kazeinát vápenatý

Obsah

Mlieko, resp. mliečny proteín obsahuje 80 % kazeínu. Zvyšok tvorí srvátka, laktóza, vitamíny a minerálne látky. Kazeín je hlavným zdrojom aminokyselín, vápniku a fosforu, ktoré sú dôležité pre zdravý rast a vývoj organizmu. Tento druh bielkoviny zohráva najdôležitejšiu úlohu v období, keď telo nepotrebuje rýchle doplnenie bielkovín. Teda nie po tréningu, ale v priebehu dňa a pred spaním.

Kazeín je na rozdiel od srvátky trávený a vstrebávaný podstatne pomalšie. Pre túto vlastnosť je považovaný za efektívny zdroj aminokyselín, keďže zaisťuje telu dlhodobo pozitívnu dusíkovú bilanciu. Týmto mechanizmom sa vysvetľuje jeho schopnosť budovať svalovú hmotu a súčasne stimulovať odbúravanie podkožného tuku.

V oblasti doplnkov výživy sa na trhu vyskytujú prakticky dva druhy kazeinových preparátov.

Kazeinát vápenatý

Je to zastaralá forma kazeínu, ktorá sa vyrába pridaním kyseliny (chlorovodíkovej, mliečnej, sírovej) do odstredeného mlieka.  Získaná surovina sa ďalej neutralizuje hydroxidom vápenatým. Potom sa takto vyzrážaný kazeínový proteín oddelí od srvátky a vysuší (horúcim vzduchom). Vysušený proteín sa zahrieva, lisuje a melie na potrebnú jemnosť.

Získaný proteín je však nerozpustný. Preto sa vo vode mieša s hydroxidom vápenatým, suší sa a vzniká kazeinát vápenatý  s obsahom až 91% proteínov a súčasne s nízkym obsahom tukov ( 0,5-1%) a bez obsahu laktózy.

Pre organizmus je takáto forma kazeínu takmer nestráviteľná a podstatná časť z prijatých bielkovín odchádza z tela nestrávená a nevyužitá. Aminokyselinový profil je rovnaký ako u micelárneho kazeínu, ale obsah bioaktívnych látok je minimálny.  Kazeinát vápenatý je veľmi často súčasťou lacných „nočných proteínov“.

Micelárny kazeín

Vyrába sa mikrofiltráciou odstredeného kravského mlieka. Jedná sa o veľmi šetrný proces bez použitia chemických látok a prebieha pri nízkych teplotách. Mikrofiltráciou sa odstraňuje laktóza a tuk. Výsledkom je prírodný produkt s obsahom do 85% proteínov a nízkym obsahom tuku a sacharidov.

Výhodou micelárneho proteínu je jeho perfektná stráviteľnosť a využiteľnosť. Micelárny kazeín je hustý a nie je ho potrebné zahusťovať guaranovou gumou,  resp. inými zahusťovadlami, ktoré sa pridávajú do kazeinátu vápenatého.

Konzumácia micelárneho kazeínu má aj mnoho zdravotných benefitov. Pri kontakte s tráviacimi enzýmami  sa spúšťa tvorba špecifických látok (bioaktívne peptidy) s imunomodulačnými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Tieto peptidy obsahujú vysoké hladiny vápnika a fosforu  a sú ľahko vstrebávané  do krvného obehu. Taktiež sa vytvára cholecystokinin, látka ktorá signalizuje pocit sýtosti, zlepšuje vstrebávanie vápnika a zinku.

MVDr. Borislav Kostič

Tréner 2. triedy fitness, kulturistiky a silového trojboja