Obsah
Výskum a experimenty lekárov E. Strechlera a K. Hinzikera na univerzitnej klinike v Berne, ktoré využívali šťavu z hlúbovitých rastlín na pacientoch s vredmi na dvanástniku pritiahli pozornosť verejnosti a otvorili nové sľubné možnosti v boji proti žalúdočným vredom.
Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa toto nepríjemné ochorenie prejavuje a ako si dopomôcť užívaním doplnkov výživy, ktoré sú obohatené o túto unikátnu látku.
Čo sú žalúdočné vredy a ako vznikajú?
Žalúdočné vredy postihujú približne 10 % svetovej populácie. Ide o bolestivé a nepríjemné lézie, ktoré sa vyskytujú v sliznici žalúdka alebo dvanástnika. Za ich vznikom stojí niekoľko príčin. Tie najčastejšie sú infekcia baktériou Helicobacter pylori, užívanie niektorých liekov, ako sú NSAID (nesteroidné protizápalové lieky), ale aj nevhodný životný štýl.
Sliznica žalúdka a dvanástnika je obklopená rovnomernou hlienovou vrstvou, ktorá chráni ich steny pred kyselinami a tráviacimi enzýmami. Tie vám pomáhajú tráviť potravu a chránia vás pred choroboplodnými zárodkami.
Ak sa zvýši množstvo kyseliny alebo zníži množstvo hlienu, dochádza k porušeniu výstelky žalúdka a vzniká žalúdočný vred.
Toto sú najčastejšie rizikové faktory vzniku žalúdočných vredov:
Helicobacter pylori
Určitá skupina ľudí je infikovaná Helicobacterom pylori a napriek tomu nepociťuje žiadne ťažkosti. U ďalšej skupiny, naopak, sa vyskytujú rôzne nepríjemné tráviace ťažkosti. Napríklad zápal sliznice žalúdka a oslabenie jej ochrannej funkcie. V neskorších štádiách až vznik bolestivých vredov.
To, či ste pozitívny na jeho prítomnosť zistí váš lekár:
- dychovým testom,
- endoskopiou,
- krvným testom,
- vzorkou stolice.
Protizápalové lieky
Pravidelné užívanie týchto látok dráždi sliznicu žalúdka a môže vyvolať zápal, ktorý vyústi až do vzniku vredov.
Nadmerná tvorba žalúdočnej kyseliny
Výskyt žalúdočnej kyseliny je fyziologickou súčasťou tráviaceho procesu. Avšak, keď sa tvorí v nadbytočnom množstve, môže to viesť k nežiaducim následkom. Keď sliznica stratí schopnosť efektívne odolávať účinkom žalúdočnej kyseliny a tráviacich enzýmov, môže vzniknúť hlboká ulcerácia, teda žalúdočný vred.
Stres a fajčenie
Pokiaľ ťažko zvládate stresové situácie, mali by ste sa mať na pozore. Určite poznáte ten nepríjemný pocit v žalúdku pred verejným vystúpením alebo blížiacim sa termínom dôležitého pracovného zadania.
Dlhodobý stres je však jedným z rizikových faktorov vzniku peptických vredov.
Ak si vo vypätých situáciách zvyknete zapaľovať jednu od druhej, riziko ich vzniku si ešte zvyšujete.
Dobrou správou však je, že stres je jedným z tých faktorov, ktoré do určitej miery viete redukovať, alebo s ním pracovať. Osvojením si niektorých relaxačných techník a prácou na sebe sa naučíte zvládať záťažové situácie tak, aby nezhoršovali váš psychický a fyzický stav. Na podporu zvládania stresových situácií je tu aj špeciálne vyvinutý Antistres balík.
Genetika a životný štýl
Rodinnú anamnézu žiaľ neovplyvníte. Pokiaľ však viete o výskyte žalúdočných vredov v rámci vášho pokrvného príbuzenstva, viete byť ostražitý a rýchlo identifikovať prípadné varovné signály, o ktorých sa budeme zmieňovať v ďalšej časti článku.
Aké sú príznaky žalúdočných vredov?
Snáď najbežnejším poznávacím znamením, že máte žalúdočný vred, je nepríjemná pálivá bolesť v oblasti žalúdka. Zhoršuje ju hlad a nadbytok žalúdočnej kyseliny. Väčšina záchvatových bolestí sa vyskytuje v noci.
Vo všeobecnosti sa príznaky žalúdočných vredov prejavia v závislosti od závažnosti a miesta vredov. Niektorí ľudia môžu mať len mierne príznaky, zatiaľ, čo u iných môžu byť príznaky výraznejšie.
Medzi často sa vyskytujúce príznaky žalúdočných vredov patrí aj:
- nevoľnosť a pocit ťažoby,
- pálenie záhy,
- zvracanie krvi,
- zhoršené dýchanie,
- nechutenstvo,
- strata hmotnosti,
- anémia.
Ak sa u vás niektorý zo spomínaných prejavov vyskytol alebo sa pravidelne opakuje, nečakajte a navštívte svojho lekára. V niektorých mimoriadne závažných prípadoch sa totiž môžu vyskytnúť komplikácie, ktoré môžu byť život ohrozujúce.
Život ohrozujúce komplikácie
Krvácanie do žalúdka
Tento vážny stav je niekedy spojený s eróziou sliznice žalúdka. Prejavuje sa tmavou stolicou alebo zvracaním krvi. Vyžaduje si okamžitú lekársku pomoc, v opačnom prípade sa môže skončiť fatálne.
Akútny zápal brušnej dutiny
Ak vred prenikne cez stenu žalúdka alebo dvanástnika a poškodí ju, môže to spôsobiť závažnú infekciu v dutine brušnej. V tomto prípade taktiež ide o život ohrozujúci stav, ktorý si vyžaduje akútnu chirurgickú intervenciu.
Žalúdočná strikcia
Keď sa vstup do žalúdka zúži alebo blokuje kvôli vredu a jazvám, vedie to k nemožnosti prechodu potravy.. Tento jav sa odborne nazýva žalúdočná strikcia. Spôsobuje také závažné problémy s trávením, že na jej odstránenie budete musieť podstúpiť chirurgický zákrok.
Rakovina žalúdka
Niektoré štúdie dokonca poukazujú na to, že ľudia infikovaní H. pylori majú zvýšené riziko rakoviny žalúdka. Dôvodom je dlhodobý zápal, ktorý prebieha na poškodenej sliznici a provokuje rakovinové bunky k rastu. Riziko rakoviny sa zvyšuje, pokiaľ súčasne fajčíte alebo napríklad máte genetickú záťaž v rodine.
Vitamín U: Jednotka v boji proti žalúdočným vredom
Liečba žalúdočných vredov zahŕňa niekoľko medicínskych postupov, ktoré vám naordinuje váš gastroenterológ. K najčastejším postupom patrí užívanie liekov na zníženie kyslosti žalúdka, antibiotická liečba, užívanie medikamentov na ochranu sliznice žalúdka a úprava životného štýlu.
Významnou podporou v boji so žalúdočnými vredmi sa zdá byť aj menej známy vitamín U.
Nájdete ho v kapuste, ružičkovom keli, brokolici. špenáte alebo napríklad špargli.
Táto zlúčenina bola úspešne testovaná pri liečbe peptických vredov, a to najmä v podobe surovej kapustovej šťavy.
Výhoda vitamínu U v spojitosti so žalúdočnými vredmi spočíva v:
- rýchlej úľave od symptómov,
- priaznivom vplyve pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín,
- ukazuje sa ako účinný pri prevencii a podpore liečby už vzniknutých vredov,
- pomáha udržiavať zdravie celého tráviaceho systému,
- redukuje zápalové reakcie.
Vitamín U by teda mal byť významnou súčasťou vyváženej stravy všetkých pacientov so žalúdočnými vredmi.
Aby ste ho získali vo vyššej koncentrácii, odporúča sa konzumácia zeleniny v surovej forme.
Vedeli ste, že priemerný čas hojenia žalúdočného vredu u pacientov so žalúdočným vredom, ktorí užívajú vitamín U je 10,5 dňa, zatiaľ, čo priemerný čas hojenia pacientov bez podpornej terapie vitamínom U je až 37 dní?
Vitamín U v podobe doplnkov výživy
Vitamín U môžete získať aj vo forme výživového doplnku. V jednej kapsule nájdete až 500 mg účinnej látky - derivátu aminokyseliny metionínu.
Okrem iného pomáha riadiť vylučovanie žalúdočných štiav, posilňuje imunitný systém a udržuje optimálne pH žalúdka.
V rámci prevencie a podpory liečby žalúdočných vredov nezabudnite ani na kvalitné probiotiká k udržaniu zdravej črevnej mikroflóry.