Obsah
Premium Colostrum
Mledzivo v Premium Colostrum pochádza z vybraných fariem na severe Francúzska, z kontrolovaných chovov, z okolia francúzskej mliekarenskej spoločnosti, čím je zabezpečená jeho perfektná čerstvosť. Kravy tejto spoločnosti sú chované na farmách, ktoré využívajú tradičné know-how, rešpektujúce prírodu a zvieratá. Vysoká kvalita mlieka je zaručená neustálou kontrolou a dodržiavaním najprísnejších podmienok. Vďaka špeciálnym analýzam RID (Radial Immuno Diffusion) každej dávky je Premium Colostrum zárukou štandardizovaného obsahu 35 % aktívnych imunoglobulínov (8).
Čo obsahuje kolostrum?
Zloženie a fyzikálne vlastnosti kolostra sú veľmi variabilné kvôli veľkému počtu faktorov, ktoré ho ovplyvňujú, vrátane individuality organizmu, plemena či predpôrodnej výživy. Kolostrum vo všeobecnosti obsahuje menej laktózy a viac tukov, bielkovín, peptidov a tiež vitamínov a minerálov v porovnaní s mliekom vylučovaným neskôr po pôrode. S výnimkou laktózy, hladiny týchto prospešných látok rýchlo klesajú už počas prvých 3 dní laktácie. Kolostrum sa vyznačuje veľmi vysokou koncentráciou imunoglobulínu G (IgG), ktorá je pre novorodenca obzvlášť dôležitá pre budovanie pasívnej imunity (1). Výskum ukázal, že bovinné (kravské) kolostrum obsahuje viac ako deväťdesiat rôznych biologicky aktívnych látok (2).
Kolostrum na podporu imunity
Antimikrobiálne vlastnosti a zabezpečenie pasívnej imunity proti infekcii sú rozhodujúce, najmä v prvých týždňoch života kojenca. Antibakteriálna aktivita kolostra môže priamo alebo nepriamo ovplyvňovať patogény stimuláciou črevnej mikrobioty (2).
Zložky kolostra na podporu imunity
Kolostrum obsahuje viacero imunitných zložiek, a preto je možné ho využiť na podporu imunity v období pretrvávajúcich ochorení.
- Imunoglobulíny
Imunoglobulíny sú látky bielkovinovej povahy, ktoré majú ochrannú biologickú aktivitu. Kolostrum obsahuje rôzne typy imunoglobulínov (IgA, IgM, IgG), pričom najviac zastúpený typ je zvyčajne IgG (2). Imunoglobulíny sú hlavným antimikrobiálnym faktorom kolostra. Tvoria 70 – 80 % z celkového množstva proteínov v kolostre, zatiaľ čo v mlieku sú imunoglobulíny obsiahnuté len v množstve 1 – 2 %. Imunoglobulíny sú dôležité najmä na ochranu pred mikrobiálnymi infekciami. Zvyšujú systémovú imunitu a poskytujú ochranu pred širokou škálou bakteriálnych toxínov (6).
- Laktoferín
Laktoferín je glykoproteín viažuci železo. V organizme sa prirodzene vyskytuje vo viacerých telesných tekutinách. Vylučuje sa napríklad do kolostra, mlieka, semenných tekutín, sekrétov maternice, sĺz či slín. Je považovaný za dôležitú obrannú látku hostiteľského organizmu a bolo preukázané, že vykazuje antimikrobiálnu, antioxidačnú, protizápalovú aktivitu a reguluje imunitnú reakciu. Bovinné kolostrum obsahuje približne 1,5 g/L laktoferínu a má 77 % podobnosť s ľudským.
Antimikrobiálna aktivita laktoferínu spočíva vo viazaní iónov železa v organizme, čím zvyšuje ich biologickú dostupnosť v ľudskom čreve a zabraňuje rozmnožovaniu patogénnych baktérií, ktoré využívajú železo ako zdroj živín. Laktoferín má tiež schopnosť viazať sa na povrch mikrobiálnej bunky a spôsobiť jej fatálne štrukturálne poškodenie (6).
Pri vírusových infekciách sa vírus viaže na povrch bunky s cieľom preniknúť do nej a rozmnožiť sa. Antivirotický účinok laktoferínu sa celkovo prejavuje najmä v počiatočnej fáze infekcie, a to tým, že sa prednostne naviaže na povrch bunky a zabráni vstupu vírusových častíc do hostiteľských buniek (7).
- Lyzozým
Lyzozým je druh enzýmu s antibakteriálnymi vlastnosťami, ktorý poškodzuje steny bakteriálnych buniek, čo vedie k usmrteniu mikroorganizmov. Je nevyhnutnou súčasťou vrodeného imunitného systému a vo veľkom množstve je obsiahnutý v ľudských sekrétoch ako sú sliny, slzy a ľudské mlieko vrátane kolostra.
- Minerálne látky
Medzi minerálnymi zložkami obsiahnutými v kolostre je významný draslík, sodík, horčík a vápnik, ktoré sú tu prítomné buď ako ióny v roztoku, alebo ako koloidné látky naviazané na mliečnu bielkovinu – kazeín (2). Horčík je silno prepojený s vrodeným aj získaným imunitným systémom. Zohráva kľúčovú úlohu v signálnych dráhach v organizme regulujúcich vývoj, homeostázu a aktiváciu imunitných buniek. Podieľa sa na podpore imunity ako kofaktor pre syntézu imunoglobulínov, znižuje uvoľňovanie prozápalových látok v tele a ovplyvňuje získanú imunitu reguláciou lymfocytov (3).
- Vitamíny
V kolostre sa nachádzajú vitamíny rozpustné v tukoch (vitamín A) aj vitamíny rozpustné vo vode (vitamíny skupiny B a vitamín C) (2,8). Z hľadiska imunity je dôležitý príjem vitamínov skupiny B. Tie zabezpečujú zvýšenú produkciu protilátok a zlepšujú komunikáciu medzi bunkami imunity. Vitamíny skupiny B pomáhajú nielen budovať a udržiavať zdravý imunitný systém, ale mohli by potenciálne zabrániť vzniku alebo znížiť príznaky vírusových infekcií. Vitamín B2, B6 a B9 znižujú množstvo prozápalových látok tvoriacich sa v priebehu infekcie, čím zmierňujú zápal v tele, zmierňujú dýchacie ťažkosti a gastrointestinálne problémy (4). Vitamín C je silný antioxidant prispievajúci k imunitnej obrane a podpore rôznych bunkových funkcií vrodeného aj získaného imunitného systému (5).
Vitamíny skupiny B pomáhajú nielen budovať a udržiavať zdravý imunitný systém, ale mohli by potenciálne zabrániť vzniku alebo znížiť príznaky vírusových infekcií.
- Rastové faktory
Rastové faktory zohrávajú zásadnú úlohu pri oprave poškodených tkanív. Urýchľujú regeneráciu svalov, kože, kostí alebo nervového tkaniva a prispievajú k stimulácii spaľovania tukov v tele. Rastové faktory sa často aplikujú na miestne popáleniny alebo poranenia kože (2).
Prospešné účinky kolostra
Bovinné kolostrum je biologicky aktívna látka bohatá na živiny, ktoré sú dôležité pre ľudský organizmus z hľadiska modulácie imunitného systému, posilnenia obranyschopnosti, regulovania rovnováhy črevnej mikroflóry ako aj regenerácie tkanív. Imunitné zložky obsiahnuté v kolostre pôsobia synergicky, čo zvyšuje efektivitu ich využitia v ľudskom organizme v boji proti mikrobiálnym a vírusovým ochoreniam (2).
ZDROJE:
- McGrath, B.A., Fox, P.F., McSweeney, P.L.H. et al. Composition and properties of bovine colostrum: a review. Dairy Sci. & Technol. 96, 133–158 (2016). https://doi.org/10.1007/s13594-015-0258-x
- Dzik, Sara; Miciński, Bartosz; Aitzhanova, Indira; Miciński, Jan; Pogorzelska, Janina; Beisenov, Aripzhan; Kowalski, Ireneusz M. (2017). Properties of bovine colostrum and the possibilities of use. Polish Annals of Medicine, (), S1230801317300292–. doi:10.1016/j.poamed.2017.03.004
- Dominguez, L.J.; Veronese, N.; Guerrero-Romero, F.; Barbagallo, M. Magnesium in Infectious Diseases in Older People. Nutrients 2021, 13, 180. https://doi.org/10.3390/nu13010180
- Shakoor, Hira; Feehan, Jack; Mikkelsen, Kathleen; Al Dhaheri, Ayesha S.; Ali, Habiba I.; Platat, Carine; Ismail, Leila Cheikh; Stojanovska, Lily; Apostolopoulos, Vasso (2020). Be well: A potential role for vitamin B in COVID-19. Maturitas, (), S0378512220303480–. doi:10.1016/j.maturitas.2020.08.007
- Carr, Anitra; Maggini, Silvia (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211–. doi:10.3390/nu9111211
- Borad, Sanket G.; Singh, Ashish K. (2018). Colostrum immunoglobulins: Processing, preservation and application aspects. International Dairy Journal, (), S0958694618301444–. doi:10.1016/j.idairyj.2018.05.016
- Serrano G, Kochergina I, Albors A, Diaz E, Oroval M, Hueso G, et al. Liposomal Lactoferrin as Potential Preventative and Cure for COVID-19. Int J Res Health Sci. 2020;8(1):8-15.
- Ingredia Nutritional, Nutritional Data Sheet,, Oct. 19 (2012). www.ingredia-nutritional.com