Hypofit/Energofit + 3Energy bar gratis

Čo je natto?

Počuli ste už niekedy o pokrme natto? Je to tradičné japonské jedlo vyrobené z fermentovaných sójových bôbov. Tie sa nechajú kvasiť a vďaka pridanej baktérii Bacillus subtilis, im prislúcha charakteristická lepkavá textúra a výrazná vôňa, ktorá je pre niektorých ľudí považovaná za nepríjemnú. Natto je bohaté na bielkoviny, vlákninu, minerály a má významný obsah vitamínu K2, kľúčový pre rast kostí. Ukážeme vám, aké má natto účinky, jeho nutričné hodnoty a taktiež natto recept.

Aké má natto účinky?

Natto ponúka množstvo pre zdravie priaznivých účinkov. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu, minerály a hlavne vitamín K2, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu nášho organizmu. Dôležitá v natto prebiehajúca fermentácia sójových bôbov, zlepšuje trávenie a črevnú mikroflóru. Aké sú ďalšie významné natto účinky?

  • Zdravie kostí – natto je bohaté na vitamín K2, kľúčový pre správnu mineralizáciu kostí a prevenciu osteoporózy.
  • Zdravie zubov
  • Zlepšuje trávenie – proces fermentácie zabezpečuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a celkové trávenie.
  • Zníženie cholesterolu – pravidelná konzumácia natto môže znižovať hladiny LDL cholesterolu v krvi.
  • Zlepšuje spánok
  • Zdravie srdca – vďaka obsahu enzýmov, ako je nattokináza, podporuje zrážanie krvi, čím môže pomôcť pri prevencii krvných zrazenín.
  • Hormonálna rovnováha – izoflavóny zo sóje podporujú hormonálnu rovnováhu, najmä u žien, a zmierňujú príznaky menopauzy.
  • Zlepšuje funkciu obličiek
  • Podpora imunitného systému – natto obsahuje izoflavóny, teda hormóny s antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú imunitný systém a zabezpečujú pre organizmus lepšiu odolnosť voči infekciám.
  • Protizápalové účinky – jeho protizápalové vlastnosti zmierňujú možné zápaly v tele.
  • Podpora imunitného systému – natto obsahuje izoflavóny, teda hormóny s antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú imunitný systém a zabezpečujú pre organizmus lepšiu odolnosť voči infekciám.
  • Podpora zdravia mozgu - izoflavóny môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a minimalizovať riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení.
  • Zdravie pleti, vlasov a nechtov – vďaka obsahu vitamínu E a izoflavónov, natto podporuje celkové zdravie pokožky, a taktiež posilňuje vlasy a nechty.
  • Zlepšuje prekrvenie končatín.

Čo obsahuje natto?

Natto je bohaté na množstvo rôznych živín, ktoré blahodarne pôsobia na náš organizmus. Natto recept sa začína namočením a uvarením sójových bôbov, tie sa potom zmiešajú s pridanou baktériou Bacillus subtilis, aby sa umožnila fermentácia, po dobu 24 hodín pri 40 °C. Potom sa natto nechá dozrieť v chladničke po dobu 1 týždňa, na vytvorenie vláknitosti. Môže sa podávať s ryžou, sójovou omáčkou a zeleninou. Je to jedlo určené na ráno a malo by sa vtedy aj servírovať. Medzi kľúčové zložky natto patria:

  • Bielkoviny
  • Vitamín K2
  • Izoflavóny
  • Vitamín B2 (riboflavín)
  • Minerály (železo, vápnik, horčík a draslík)
  • Probiotiká
  • Nattokináza (enzým).

Nutričné hodnoty natto

Natto je bohaté na živiny, ktoré podporujú celkové zdravie a vitalitu. Odporúča sa dávať na raňajky, lebo je ideálnym jedlom na začiatok dňa. Natto v 100 g obsahuje:

  • Kalórie – 212 kcal
  • Bielkoviny – 18 g
  • Tuky – 11 g
  • Sacharidy – 14 g (4,9 g tvoria cukry)
  • Vláknina – 5,4 g
  • Vitamíny – 5,74 g kombinácie vitamínov K2 (1 mg), B1 (0,1 mg), B2 (0,2 mg), B3 (1,5 mg), B5 (0,9 mg), B6 (0,1 mg), B7 (0,009 mg), B9 (0,03), E (0,5 mg)
  • Minerály – 1,53 mg mangánu, 8,5 mg železa, 729 mg draslíka, 115 mg horčíka, 217 mg vápnika
  • Isoflavóny – 20 mg genisteínu, 13 mg daidzeínu, 7 mg glyciteínu.