Čo je natto?
Počuli ste už niekedy o pokrme natto? Je to tradičné japonské jedlo vyrobené z fermentovaných sójových bôbov. Tie sa nechajú kvasiť a vďaka pridanej baktérii Bacillus subtilis, im prislúcha charakteristická lepkavá textúra a výrazná vôňa, ktorá je pre niektorých ľudí považovaná za nepríjemnú. Natto je bohaté na bielkoviny, vlákninu, minerály a má významný obsah vitamínu K2, kľúčový pre rast kostí. Ukážeme vám, aké má natto účinky, jeho nutričné hodnoty a taktiež natto recept.
Aké má natto účinky?
Natto ponúka množstvo pre zdravie priaznivých účinkov. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu, minerály a hlavne vitamín K2, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu nášho organizmu. Dôležitá v natto prebiehajúca fermentácia sójových bôbov, zlepšuje trávenie a črevnú mikroflóru. Aké sú ďalšie významné natto účinky?
- Zdravie kostí – natto je bohaté na vitamín K2, kľúčový pre správnu mineralizáciu kostí a prevenciu osteoporózy.
- Zdravie zubov
- Zlepšuje trávenie – proces fermentácie zabezpečuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a celkové trávenie.
- Zníženie cholesterolu – pravidelná konzumácia natto môže znižovať hladiny LDL cholesterolu v krvi.
- Zlepšuje spánok
- Zdravie srdca – vďaka obsahu enzýmov, ako je nattokináza, podporuje zrážanie krvi, čím môže pomôcť pri prevencii krvných zrazenín.
- Hormonálna rovnováha – izoflavóny zo sóje podporujú hormonálnu rovnováhu, najmä u žien, a zmierňujú príznaky menopauzy.
- Zlepšuje funkciu obličiek
- Podpora imunitného systému – natto obsahuje izoflavóny, teda hormóny s antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú imunitný systém a zabezpečujú pre organizmus lepšiu odolnosť voči infekciám.
- Protizápalové účinky – jeho protizápalové vlastnosti zmierňujú možné zápaly v tele.
- Podpora imunitného systému – natto obsahuje izoflavóny, teda hormóny s antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú imunitný systém a zabezpečujú pre organizmus lepšiu odolnosť voči infekciám.
- Podpora zdravia mozgu - izoflavóny môžu pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie a minimalizovať riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení.
- Zdravie pleti, vlasov a nechtov – vďaka obsahu vitamínu E a izoflavónov, natto podporuje celkové zdravie pokožky, a taktiež posilňuje vlasy a nechty.
- Zlepšuje prekrvenie končatín.
Čo obsahuje natto?
Natto je bohaté na množstvo rôznych živín, ktoré blahodarne pôsobia na náš organizmus. Natto recept sa začína namočením a uvarením sójových bôbov, tie sa potom zmiešajú s pridanou baktériou Bacillus subtilis, aby sa umožnila fermentácia, po dobu 24 hodín pri 40 °C. Potom sa natto nechá dozrieť v chladničke po dobu 1 týždňa, na vytvorenie vláknitosti. Môže sa podávať s ryžou, sójovou omáčkou a zeleninou. Je to jedlo určené na ráno a malo by sa vtedy aj servírovať. Medzi kľúčové zložky natto patria:
- Bielkoviny
- Vitamín K2
- Izoflavóny
- Vitamín B2 (riboflavín)
- Minerály (železo, vápnik, horčík a draslík)
- Probiotiká
- Nattokináza (enzým).
Nutričné hodnoty natto
Natto je bohaté na živiny, ktoré podporujú celkové zdravie a vitalitu. Odporúča sa dávať na raňajky, lebo je ideálnym jedlom na začiatok dňa. Natto v 100 g obsahuje:
- Kalórie – 212 kcal
- Bielkoviny – 18 g
- Tuky – 11 g
- Sacharidy – 14 g (4,9 g tvoria cukry)
- Vláknina – 5,4 g
- Vitamíny – 5,74 g kombinácie vitamínov K2 (1 mg), B1 (0,1 mg), B2 (0,2 mg), B3 (1,5 mg), B5 (0,9 mg), B6 (0,1 mg), B7 (0,009 mg), B9 (0,03), E (0,5 mg)
- Minerály – 1,53 mg mangánu, 8,5 mg železa, 729 mg draslíka, 115 mg horčíka, 217 mg vápnika
- Isoflavóny – 20 mg genisteínu, 13 mg daidzeínu, 7 mg glyciteínu.