Hypofit/Energofit + 3Energy bar gratis

Čo je inulín?

Inulín je rozpustná vláknina a prírodný polysacharid, ktorý sa nachádza v rôznych rastlinách, najmä v koreňoch čakanky. V hrubom čreve fermentuje, čím podporuje rast prospešných črevných baktérií a zlepšuje tak trávenie. Taktiež reguluje hladiny cukru v krvi a podporuje imunitu. Okrem toho sa používa aj ako prírodné sladidlo s nízkym glykemickým indexom. Ukážeme si, čo to je inulín, aké má účinky, kde ho nájdeme a ako ho možno doplniť?

Aké má inulín účinky?

Inulín účinky sú širokospektrálne, vzhľadom na fakt, že je prírodnou rozpustnou vlákninou. Je známy svojimi prebiotickými vlastnosťami, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a zlepšujú tak celkové trávenie. Inulín taktiež reguluje hladiny cukru v krvi, ale má aj množstvo ďalších účinkov, ktoré si bližšie priblížime.

  • Podpora trávenia – inulín slúži ako prebiotikum, ktoré podporuje rast prospešných baktérií v črevách, čím zlepšuje črevnú mikroflóru, peristaltiku čriev a celkovú tráviacu funkciu. Taktiež zamedzuje vzniku zápchy a črevných ochorení a detoxikuje organizmus od škodlivých látok.
  • Lepšia absorpcia minerálov – pomáha lepšie vstrebávať minerály, ktoré sú dôležité na rast kostí, funkciu nervového systému a svalov, ako sú vápnik a horčík.
  • Znižovanie hladiny cholesterolu – niektoré štúdie naznačujú, že inulín môže pomôcť búrať vyššie hladiny nebezpečného LDL cholesterolu.
  • Regulácia hladiny cukru v krvi – inulín prispieva k znižovaniu glykemického indexu potravín, čím zlepšuje metabolizmus cukrov. To umožňuje udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi, a preto sa i odporúča pre diabetikov s cukrovkou 2. typu.
  • Podpora imunity – svojou schopnosťou podporovať zdravie črevnej mikroflóry zabraňuje vzniku rôznych infekcií, čím posilňuje celkovú imunitu organizmu.
  • Podpora chudnutia – je nízkokalorický a zvyšuje pocit sýtosti, čím je užitočný pri chudnutí.

Kde sa inulín nachádza?

Inulín, ako prírodná vláknina, je obsahom rôznych rastlín, nájsť ho môžeme najmä v koreňoch či hľuzách. Tento polysacharid využívajú rastliny ako zásobný cukor a je často extrahovaný najmä z čakanky. Pre svoje prebiotické účinky je pre náš organizmus veľmi dôležitý a odporúčame si ním spestriť jedálniček. Ukážeme si bežne dostupný inulín v potravinách.

  • Artičoky (najmä v koreňoch)
  • Špargľa (najmä surová)
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Rebarbora
  • Čakanka (jej koreň obsahuje najvyššie množstvo inulínu a často sa používa na extrakciu tejto vlákniny)
  • Topinambur (taktiež významný obsah inulínu je v jeho hľuzovkách)
  • Púpava (koreň)
  • Banány.

Dávkovanie a spôsob užívania inulínu

Inulín má na náš organizmus množstvo pozitívnych účinkov. Okrem potravín s jeho bohatým obsahom, ho môžeme nájsť aj vo výživových doplnkoch. Vyskytuje sa najmä v podobe prášku, ale doplniť ho môžete aj napríklad konzumáciou čakankového sirupu. Môže byť teda pridávaný do rôznych nápojov, smoothies či jogurtov.

Optimálna dávka na deň sa môže líšiť od individuálnych potrieb človeka, ale vo všeobecnosti sa odporúča 5g – 10g na deň. Pre koho je ale inulín vhodný a kto ho potrebuje viac?

  • Pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami
  • Vhodný pre diabetikov
  • Vhodný aj pre deti (čo sa môže líšiť a závisieť od konkrétneho veku dieťaťa)
  • Vhodný pre tehotné a dojčiace ženy
  • Prospešný pre seniorov
  • Vhodný pre osoby s nadváhou a pre osoby s cieľom úbytku na hmotnosti
  • Pre ľudí s vysokým cholesterolom
  • Pre osoby s cieľom lepšieho vstrebávania minerálov
  • Pre ľudí s cieľom podporiť a udržať zdravú črevnú mikroflóru
  • Pre osoby vyhľadávajúce prírodné sladidlo
  • Pre osoby s cieľom posilniť imunitu.