Obsah
Chondroitín, glukosamín a ďalšie látky vyvolávajú efektívnu obnovu kĺbových lôžok a chrupaviek a zlepšenie celkovej pohyblivosti. Dochádza k obnove hladkého povrchu kĺbových plôch a lôžok a na odstránenie dlhodobých bolestí.
Aké látky chránia a regenerujú naše chrupavky?
Glukosamín je látka, z ktorej si organizmus vytvára štrukturálne zložky kĺbových chrupaviek. Množstvo glukosamínu vytváraného v organizme s vekom klesá, čo spôsobuje, že chrupavky kĺbov sa opotrebovávajú. Dodanie glukosamínu do organizmu chráni, regeneruje povrchy kĺbov a má tiež výrazné protizápalové účinky.
Niektorí ľudia vekom strácajú schopnosť vytvárať dostatočné hladiny glukosamínu. Následkom je, že chrupavka stráca svoju schopnosť správať sa pružne a tlmiť nárazy. V postihnutých kĺboch dochádza k značnému poškodeniu chrupavky, po ktorom nasleduje stuhnutie, bolesti, deformácia a obmedzenie pohybu v kĺboch.
Začiatok osteoartrózy môže byť nenápadný - ranná stuhnutosť kĺbov.
Chondroitín chráni kĺby pred poškodením tým, že stimuluje produkciu hlavných zložiek kĺbovej chrupavky, priťahuje a viaže vodu.
MSM (metylsulfonylmetán) je zdrojom organicky viazanej síry. Nedostatočné hladiny biosíry v organizme môžu viesť k neschopnosti organizmu obnovovať poškodené tkanivá, pretože síra je dôležitá pri produkcii kolagénu a obnove štruktúry poškodených tkanív.
MSM tiež zohráva dôležitú úlohu pri zmierňovaní bolesti spôsobenej zápalom, reguluje presun tekutiny v tkanivách udržiavaním pružnosti bunkových membrán, čo je dôležité pre zmiernenie opuchov.
Pankreatické enzýmy po ich užití 1 hodinu pred jedlom sa vstrebávajú z tráviaceho traktu a po vstrebaní do krvi sa krvným obehom dostávajú do tkanív a orgánov poškodených zápalom - regulujú a optimalizujú priebeh zápalu tým, že sú schopné štiepiť látky vznikajúce pri zápale, ktoré poškodzujú a umožňujú šírenie zápalovej reakcie.
Ako proteolytické enzýmy štiepiace bielkovinové molekuly účinne likvidujú mediátory zápalu, ktoré sú prevažne bielkovinové povahy. Urýchľujú aj vstrebávanie opuchov a zlepšujú prekrvenie v postihnutej oblasti. Tým sa urýchli regenerácia poškodeného tkaniva.
Ako sa starať o kĺby?
- Schudnite: nadváha spôsobuje nadmerné zaťaženie kĺbov, ktoré vedie k ich postupnému ničeniu.
- Pohybujte sa: ravidelný pohyb je pre zachovanie hybnosti kĺbov to najlepšie.
- Jedzte s rozumom: Zabudnite na polotovary. Do jedálnička zaraďte obilniny, strukoviny, ovocie a zeleninu, mäso, ryby a mliečne výrobky.
- Vyživujte kĺby: Zvýšte príjem vápnika a vitamínu D a K. Na to by mali myslieť ľudia s nadmernou fyzickou záťažou, či už v práci alebo pri športe.
- Pite: Málo vody spôsobuje zvýšenú únavu, poruchu obličiek, ale aj bolesť kĺbov.
- Seďte rovno.
- Nepodceňujte zranenie: pokiaľ si zraníte kĺby, nepodceňujte to. Úraz môže prejsť do nezvratnej traumatickej zmeny, napríklad do osteoartrózy.
- Pozor na myš: častými pohybmi myši pri počítači sa ničia kĺby aj šľachy.
Ako sa správne stravovať?
- Päťkrát denne ovocie a zeleninu.
- Obmedzte jedlá z bielej múky, s obsahom cukru a priemyselne spracované polotovary
- Z olejov používajte rastlinné za studena lisované s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín - Omega-3
- Znížte príjem bielkovín z mäsa a údenín
- Dbajte na bohatý prísun vitamínov
- Čerstvé domáce produkty
- Polovicu dennej stravy by mala tvoriť surová strava
- Jedzte morské ryby
- Vypite počas dňa dva až tri litre tekutín