Inulín je polysacharid s lineárnymi reťazcami molekúl fruktózy, ktoré sú naviazané na jednu molekulu glukózy. Inulín je prírodná látka, ktorá sa vyrába z koreňa čakanky a nachádza sa aj v hľuzách topinamburov.
Táto rozpustná vláknina podporuje tvorbu vlastných bifidobaktérií, znižuje množstvo nežiadúcich patogénnych baktérií, a tým napomáha udržiavať zdravú bakteriálnu mikroflóru v črevnom trakte. Slúži ako náhrada cukru, tuku a ako zásobáreň energie, pričom jeho energetická hodnota je veľmi nízka.
- Významné účinky Inulínu na ľudský organizmus:
- pôsobí proti rakovine čriev
- redukuje hladinu cholesterolu
- podporuje zvýšenú syntézu vitamínov
- podporuje peristaltiku čreva a zvyšuje objem stolice- upravuje hladinu cukru v krvi a znižuje obsah lipidov- zvyšuje absorbciu minerálov, vrátane vápnika, čím možno vysvetliť aj antiosteoporózový účinok