LIMITOVANÁ AKCIA 1 + 1 kolagénových tyčiniek Joint Bar čokoláda-banán   

Imunoglobulíny - základ v podpore imunity
Imunoglobulíny - základ v podpore imunity

Imunoglobulíny - základ v podpore imunity

Imunoglobulíny - základ v podpore imunity

Imunoglobulíny – sú protilátky, ktoré organizmus bežne produkuje proti cudzorodej látke, ktorá vnikne do organizmu. Protilátky sa dostavia na miesto pôsobenia cudzorodých látok, naviažu sa na ne a buď ich zničia sami alebo ich označia pre útok iných látok. Sú tvorené miliónmi plazmatických buniek, ktoré sa pretransformovali z B-lymfocytov.

B- lymfocyty patria medzi biele krvinky – agranulocyty (bez granúl vo svojom vnútri). Na svojom povrchu majú receptory (identifikačné miesta) pre antigén (čo môžu byť proteíny alebo polysacharidy uvoľnené z obalov, bičíkov, bunkových stien a toxínov baktérií, vírusov a iných mikroorganizmov). Pri stretnutí s antigénom sa B- lymfocyty začnú okamžite a prudko deliť a premieňať na plazmatické bunky. Tie produkujú protilátky teda imunoglobulíny. Práve B-lymfocyty sú bunky, ktoré si pamätajú na základe genetickej informácie aké protilátky sú vhodné pre vniknutú cudzorodú látku.

IgG 

  • zvyšuje fagocytózu a neutralizuje toxíny
  • obaľuje mikróby, vírusy a huby a urýchľuje ich vychytávanie inými bunkami imunitného systému
  • prechádza placentárnou bariérou a tým chráni i plod pred cudzorodými zárodkami ešte pred tým, ako sa vytvorí vlastný imunitný systém

IgM

  • imunoglobulín, ktorý zvyšuje fagocytózu
  • špeciálne bojuje proti mikroorganizmom (baktériám)
  • nachádza sa na povrchu B-lymfocytoch

IgA

  • nachádza sa v mlieku (kolostrum), slzách a slinách
  • ochraňuje povrch slizníc a kože pred uchyteným cudzorodých látok

IgD

  • stimuluje B-lymfocyty
  • jeho činnosť v organizme nie je presne objasnená

IgE

  • faktor zodpovedný za alergické reakcie (pri naviazaní sa na bunku spôsobuje jej degranuláciu, čo spôsobuje alergickú reakciu)
  • chráni pred parazitnými ochoreniami

Kolostrum na podporu imunity s imunoglobulínmi.