Obsah
Stavba a funkcia žalúdka
Žalúdok je vakovitý orgán, ktorý slúži ako rezervoár potravy. Jeho hlavnou úlohou je počas tzv. skladovacieho obdobia premiešať obsah so žalúdočnou šťavou a pripraviť ho na ďalšie trávenie (spracovanie).
Stenu žalúdka tvorí sliznica, podslizničné väzivo a tri vrstvy svaloviny (pozdĺžna svalovina, okružná svalovina a šikmá svalovina). Celý žalúdok je pokrytý seróznou vrstvou. Keď potrava vstúpi do žalúdka, jeho steny sa rozšíria, čím sa zvýši jeho kapacita. Maximálna kapacita žalúdka dospelého človeka je približne 2,5 litra.
Sliznica, ktorá vystiela žalúdok je silne zvrásnená a obsahuje množstvo priehlbín, v ktorých je veľké množstvo žliaz. Tieto žľazy sú tvorené bunkami, ktoré vylučujú žalúdočnú šťavu, ktorá obsahuje z 99% vodu, kyselinu chlorovodíkovú, hlien, pepsinogén, žalúdočnú lipázu, gastroferín a chymozín.
Za 24 hodín sa v žalúdku vytvorí približne 2 litre žalúdočnej šťavy.
- Kyselina chlorovodíková – udržuje optimálne pH žalúdka, likviduje baktérie a aktivuje pepsinogén na aktívny pepsín
- Pepsín – zabezpečuje spracovanie prijatých bielkovín, rozkladá bielkoviny na jednoduché peptidy
- Hlien (mucín) – chráni žalúdočnú sliznicu pred pôsobením kyseliny chlorovodíkovej
- Žalúdočná lipáza – štiepi emulgovaný tuk v mlieku a v smotane
- Gastroferín – umožňuje vstrebávanie železa
- Chymozín – je dôležitý u detí, spôsobuje zrážanie mlieka
Žalúdok je vakovitý orgán, v ktorom sa potrava uskladňuje (rezervoár potravy) a začína tráviť. Sliznica, ktorá vystiela žalúdok je silne zvrásnená a obsahuje množstvo priehlbín, v ktorých je veľké množstvo žliaz. Tieto žľazy sú tvorené bunkami, ktoré vylučujú žalúdočnú šťavu, ktorá obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, hlien a pepsín.
Ako vznikajú žalúdočné vredy?
Princíp vzniku žalúdočného vredu spočíva v nadmernej tvorbe kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu. Kyselinu chlorovodíkovú spolu s pepsínom môžeme považovať za agresívne faktory, ktoré narúšajú ochrannú vrstvu sliznice žalúdka (hlien) a spôsobujú jej ubúdanie (rednutie).
Keď dôjde k úplnej strate tejto ochrannej vrstvy (hlienu) a samotná sliznica žalúdka je vystavená pôsobeniu kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu, vzniká vred. Keď kyselina chlorovodíková spolu s pepsínom prenikne aj cez sliznicu žalúdka, kde sa nachádzajú cievy, nastáva krvácanie, ktoré môže byť veľmi nebezpečné.
Nadmernú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu spôsobuje:
-
kofeín
-
mlieko
- stres
- fajčenie
- alkohol
- časté používanie liekov proti bolesti
- zlý životný štýl
-
nadmerná konzumácia sacharidov (pri zvýšenej tvorbe inzulínu, ktorý má za úlohu upratať cukor z krvi, dochádza k zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny)
-
helicobacter pylori (viac o tomto nebezpečnom mikroorganizme si môže prečítať tu).
Ako žalúdočným vredom predchádzať a ako podporiť ich liečbu?
Vhodnou prevenciou je vyhýbať sa faktorom, ktoré zvyšujú (podporujú) nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Teda vhodné je obmedziť alebo úplne skoncovať s fajčením, čím sa uchránite aj pred inými komplikáciami, ktoré fajčenie spôsobuje, znížiť konzumáciu mlieka, alkoholu a kávy, naučiť sa relaxovať a užívať si život. Pozitívne účinky prináša aj pravidelné športovanie.
Liečbu žalúdočných vredov môžete podporiť používaním vitamínu U. Práve vitamín U, ktorý je derivátom aminokyseliny metionínu, sa považuje za účinný anti-vredový faktor. Kompava Vitamín U je čisto prírodná látka, ktorá sa vyskytuje v kapuste, listoch zelenej zeleniny a v žĺtku. Vitamín U vyniká aj schopnosťou znížiť aktivitu nebezpečného helicobactera pylori.
Vitamín U pomáha pri:
-
podpore imunitného systému
-
pri vredových ochoreniach žalúdka
-
pri častých tráviacich problémoch
-
podporuje znižovanie závislosti od liekov a alkoholu
-
detoxikuje organizmus