Obsah
Agávový sirup pochádza z polopúštnej rastliny agáve, ktorá rastie v Amerike. Je mimoriadne odolná. Nájdeme ju najmä v púšti, ale často rastie i v drsných horských podmienkach, kde teploty často klesajú pod - 25 stupňov Celzia. Najlepšie sa však tejto rastline darí v Mexiku.
Sirup z agáve je prírodné nerafinované sladidlo, ktoré je vhodné pre ľudí trpiacich nadváhou a tiež pri rôznych redukčných diétach, nakoľko nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu tak ako ostatné cukry. Má nízky glykemický index a po konzumácii nedochádza k zvýšeniu hladiny krvného cukru tak rýchlo ako napríklad po konzumácii medu či bieleho cukru.
Oriešky typickej zelenkastej farby - pistácie, sú veľmi dobre stráviteľné a majú výbornú chuť. Ide o veľmi odolnú rastlinu, nakoľko dokáže prežiť v teplotných rozdieloch - 10 až + 48 stupňov Celzia, pričom však ide o suchomilné rastliny, pre ktoré je ideálna oblasť na rast lokalita s intenzívnym slnečným žiarením a suchou pôdou.
Pistácie obsahujú vitamíny, najmä však vitamín B podstatný pre správne fungovanie nervovej sústavy a svalových tkanív, tiež vitamín A a E, ktoré prispievajú k zdravej detoxikácii organizmu. Tiež obsahujú horčík, mangán, beta-karotén a antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia.
Potrebujeme
- 200 g bezlepkových sušienok
- 50 g kokosového oleja
- 2 PL BIO Agávový sirup
- 200 g 12 % kyslej smotany
- 500 g tvarohu
- 2 odmerky (2 x 30 g) Micellar Caseinu, príchuť vanilka-limetka
- vanilkový extrakt
- nasekané pistácie
- 1 PL kokosovej múky
- 2 vajcia
- 3 limetky
- 2 odmerky stévie
Postup
Rozdrvené bezlepkové sušienky zmiešame s rozpusteným kokosovým olejom a vzniknutú hmotu natlačíme na dno formy na pečenie. Dáme do chladničky odležať.
Pripravíme si krém zmiešaním tvarohu, kyslej smotany, vajíčok a Micellar Caseinu. Krém dosladíme agávovým sirupom, stéviou a ochutíme vanilkovým extraktom podľa chuti. Pridáme šťavu a kôru z limetky.
Ak sa Vám bude krém zdať príliš riedky, pridajte kokosovú múku alebo viac Micellar Caseinu na zahustenie. Vzniknutý krém nalejeme na vytvorený sušienkový základ a necháme chvíľku odpočinúť (cca 5 minút).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov približne 60 minút vo vodnom kúpeli. Pečieme ho v ňom preto, aby krém nepopraskal, nezhnedol alebo sa príliš nevysušil a zároveň vďaka pečeniu vo vodnom kúpeli dochádza k lepšiemu prepojeniu použitých surovín.
Po dopečení cheesecake posypeme pistáciami a po vychladnutí ho dáme stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť!